19 Tammoez 5780 | 11 juli 2020
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Alweer herrie over bouw van woonwijk bij Jeruzalem
Publicatiedatum: woensdag 19 december 2012 Auteur: Sacha | 767 keer gelezen

Klik op de afbeelding


Door Aviel Schneider
Bron: Israel Today

Wat in de ogen van de wereld als politieke provocatie door Israël wordt veroordeeld, is vanuit Israëlische visie het natuurlijke en Joodse recht om in Israël huizen te bouwen.

Afgelopen maandag heeft de Israëlische regering van Benjamin Netanyahu de bouw goedgekeurd van nog 1500 nieuwe woningen in het noordelijke en orthodoxe Jeruzalemse wijk Ramat Shlomo (foto).

Deze bouw zal nu worden doorgezet, naast de voorbereidingen van het omstreden bouwgebied E-1 tussen Jeruzalem en de nederzetting Ma'ale Adumim.

Eigenlijk werden de bouwplannen voor Ramat Shlomo al in maart 2010 goedgekeurd door de Israëlische regering, tijdens het bezoek van de Amerikaanse vicepresident Joe Biden aan Israël. Omdat toen hierover een crisis uitbrak tussen Jeruzalem en Washington werd het plan eerst uitgesteld

De EU en Washington hebben Israëls bouwplannen in de zogenaamde bezette gebieden bekritiseerd als ongepast en onrechtmatig. De Palestijnen dreigen stappen te zetten bij de Algemene Vergadering van de VN en de VN Veiligheidsraad, en de Israëlische premier Netanyahu houdt er op grond van Bijbels recht aan vast in deze gebieden nieuwe woningen voor Joden te bouwen.

Dat dit door de westerse wereld niet wordt begrepen is vanuit politiek perspectief bijna vanzelfsprekend. Sommigen zullen zeggen, dat Netanyahu zo handelt om politieke redenen, om rechtse stemmen te trekken bij de komende verkiezingen in januari 2013. Dat kan zo zijn, maar het kan niets afdoen aan het recht om te bouwen in Israëls hoofdstad Jeruzalem.

Hier lopen we weer tegen het zelfde politieke probleem aan, welk recht het meest van toepassing is. Het Palestijnse recht, vanuit Islamitisch perspectief, of het recht van de Israëli's, vanuit Bijbels perspectief?

Israël wordt er vaak van beschuldigd, de wereld opzettelijk te ergeren. Daarentegen wordt in de omstreden betweterij het 'Palestijnse recht' tegen Israël niet als iets slechts voorgesteld, zodat het Israëlische recht wordt veroordeeld.

Maar in dit geval zal Israël, ondanks zijn legitieme recht om ook in de Bijbelse gebieden Judea en Samaria woningen voor Joden te bouwen, deze plannen waarschijnlijk niet doorzetten. De druk van buitenaf zal de Israëlische regering terug in de hoek dwingen. Men zal wel een uitweg vinden om uit te leggen waarom het bouwplan naar een later moment moest worden uitgesteld.

Overigens heeft zelfs de partijleidster van de socialistische Arbeidspartij, Shelly Yachimovitch, in de media erkend, dat Israël totdat er een overeenkomst met de Palestijnen wordt ondertekend, de Joodse nederzettingen verder moet financieren.

Copyright © 2012 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2020 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.