23 Kislew 5782 | 27 november 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Egyptische grondwet brengt land onder Shariawetten
Publicatiedatum: donderdag 27 december 2012 Auteur: De Redactie | 1.008 keer gelezen
Arabische Lente, Moslimbroederschap, Peilingen en Statistieken, Sharia, Egypte »
De Egyptische president heeft woensdag een nieuwe grondwet geldig verklaard. Deze is ontworpen door zijn eigen Moslimbroederschap en andere islamistische organisaties, en brengt volgens critici Egypte effectief onder de strikte Sharia wet.

Over de nieuwe grondwet werden twee referendums gehouden. Dinsdag werd het resultaat van de tweede bekend gemaakt: van het kleine aantal stemmers had 63,8 procent voor de nieuwe grondwet gestemd.

Morsi zegt dat hij zich op Egypte's interne problemen kan richten nu de nieuwe grondwet er is. Maar anderen zeggen dat deze alleen de interne verdeeldheid zal verergeren en Egypte veranderen in een paria-staat, zoals de Islamitische Republiek Iran.

Terwijl Morsi zegt dat de nieuwe grondwet rechten en bescherming voor alle Egyptenaren bevat, doet zijn vaagheid op bepaalde gebieden en zijn duidelijk Islamitische geur velen vrezen dat radicale Moslimgeestelijken een steeds invloedrijker rol gaan spelen in Egypte, waaronder minderheidsgroepen en vrouwen zullen lijden.

'Het is een ramp' zei de vrouwelijke Egyptische advocaat Nihad Abu El Konsam aan Duitse media. 'Er staat geen enkel artikel in de ontwerp-grondwet dat de rechten van vrouwen noemt'.

'Deze grondwet draait de klok in Egypte honderd jaar terug' vervolgde ze, en wees erop, dat de Moslimbroederschap doelbewust 'deuren open had gelaten', die er toe leiden dat de Egyptenaren onder een extreme vorm van Islamitisch bestuur komen.

Hamdeen Sabahi, een oppositieleider die derde werd bij de Egyptische presidentsverkiezingen, zei dat de Moslimbroederschap en andere islamisten Egypte's pro-democratische revolutie hebben 'gestolen', maar hij blijft hoopvol dat ze kunnen worden verdreven.

Intussen beschuldigde Sabahi, in een interview met Associated Press, 'Morsi kan dan wel democratisch zijn gekozen, maar hij regeert niet democratisch'.

Dit bleek ook uit de reactie van Morsi op de voortdurende oppositie tegen zijn nieuwe grondwet, zelfs nadat het referendum was geslaagd. De president gaf een nauwelijks verhulde waarschuwing, dat de openlijke demonstraties tegen zijn bewind moeten stoppen, omdat het volk het beu is.

Morsi probeerde al zijn tegenstanders er van te beschuldigen verantwoordelijk te zijn voor de voortdurende economische ellende van het land. Dat is een beproefde tactiek, gebruikt door alle succesvolle despoten uit de recente geschiedenis.

De dreiging leek te werken. Terwijl in de aanloop naar het referendum dagelijks honderdduizenden protesteerden in het centrum van Kaïro en zij zelfs naar het presidentieel paleis marcheerden, zie je nu de grondwet is aangenomen maar heel weinig mensen de straat op gaan.

Copyright © 2012 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.