5 Siewan 5781 | 15 mei 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Spanning tussen Israël en Libanon loopt op
Publicatiedatum: donderdag 08 februari 2007 Auteur: Jouri Bakker | 1.139 keer gelezen
Libanon en Chizballah, De Libanonoorlogen, UNIFIL »
Libanese militairen

Het Libanese leger heeft Israëlische militairen beschoten. Volgens de Libanezen kwamen de Israëli's op Libanees grondgebied.


Dat schrijft het Israëlische dagblad Jerusalem Post donderdag. Het is het eerste gewelddadige incident in het grensgebied sinds het einde van de oorlog tussen Israël en de radicale beweging Hezbollah in augustus 2006.

Bulldozer
Volgens een Libanese veiligheidsfunctionaris openden Libanese strijders het vuur. Aanleiding was een Israëlische bulldozer die, volgens de Libanezen, op Libanees grondgebied reed. Maar de Israëlische minister van Defensie, Amir Peretz, zegt dat de bulldozer aan de Israëlische kant van de grens op zoek was naar door Hezbollah geplaatste bommen en landmijnen.

Pas toen de Libanezen weigerden het vuur staken, schoten de Israëlische soldaten terug, zo claimt het Israëlische leger. Volgens de Libanese autoriteiten zijn er geen doden of gewonden gevallen. Een woordvoerder van de VN-vredesmacht Unifil zegt dat er vijf Libanese militairen gewond of gedood zijn.

Bommen
Deze week nam de spanning tussen de twee landen weer toe, omdat Israël enkele dagen geleden beweerde dat Hezbollah verantwoordelijk was voor het plaatsen van vijf bommen langs de grens. Volgens de Jerusalem Post dreigden Libanese troepen woensdagmiddag al het vuur te openen op de Israëli’s. Ook bekogelden ze Israëlische soldaten met stenen.

De Israëlische generaal Alon Friedman heeft naar aanleiding van het incident aangekondigd meer vluchten boven Libanees grondgebied uit te voeren.

Minister Peretz vindt dat Israël het recht heeft om Hezbollah met geweld aan te pakken. Volgens hem tonen de gevonden bommen aan hoezeer de situatie momenteel op scherp staat.

Oorlog
Op 12 juli 2006 viel Hezbollah een Israëlische grenspost aan en doodde daarbij drie militairen. Ook werden twee militairen gevangengenomen. In een reactie hierop begon Israël een reeks aanvallen op Hezbollah-doelen in Libanon.

VN-soldaten en het Libanese leger werden ingezet om de rust in het zuiden van Libanon, het grensgebied met Israël, te herstellen. Uiteindelijk kwamen Hezbollah en Israël op 14 augustus tot een staakt-het-vuren.
Copyright © 2007 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.