21 Sjewat 5782 | 23 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Palestijnse eenheidsregering moet Israël erkennen/Cidi: 'Akkoord Fatah en Hamas misleidend'
Publicatiedatum: zondag 18 februari 2007 Auteur: ilonia | 1.419 keer gelezen
Fatach, Chamas, Gilad Shalit, Palestijnse Autoriteit [PA], Verenigde Staten, Ehud Olmert, Ilonia, Eenheidsregering »
Israël en de Verenigde Staten zouden het eens zijn over een plan waarbij men niet met de Palestijnse eenheidsregering samenwerkt zolang die de staat Israël niet erkent, verklaart de Israëlische premier Ehud Olmert. Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice is in het land voor gesprekken met beide partijen. De twee zullen elkaar later zondag ontmoeten.

Erkenning Israël
De woordvoerder van Olmert wees erop dat de erkenning van Israël een van de voorwaarden is die opgelegd zijn door het zogenaamde kwartet voor het Midden-Oosten, dat de VS, de Europese Unie, Rusland en de VN omvat. Volgens de woordvoerder zitten Israël en de VS op dezelfde lijn, zoals blijkt uit een telefoongesprek met president Bush afgelopen vrijdag.

Vrijlating soldaat
Nog volgens Olmert is ook de vrijlating van de Israëlische soldaat Gilad Shalit, die in juni door Palestijnen werd ontvoerd, een voorwaarde voor het starten van de onderhandelingen.

Ontmoeting Rice
Rice heeft eerst een ontmoeting met de Palestijnse president Abbas, gevolgd door een gesprek met Olmert. Maandag is het de bedoeling om met de drie partijen rond de tafel te gaan zitten.

Cidi: 'Akkoord Fatah en Hamas misleidend'


Het akkoord tussen Fatah en Hamas dat donderdag in Mekka werd gesloten, is misleidend. Dat stelt het Centrum Informatie en Documentatie Israël (Cidi) vrijdag. Het roept de Nederlandse regering op de steun aan de Palestijnse regering niet te hervatten.

Volgens het Cidi heeft het akkoord mogelijk een positieve bijdrage aan het beëindigen van het Palestijnse geweld onderling. Het komt echter niet tegemoet aan de eisen van de internationale gemeenschap aan de Palestijnse regering: de beëindigen van het terrorisme, de erkenning van Israël en de acceptatie van in het verleden gesloten verdragen.

De laatste eis wordt volgens het Cidi wel genoemd in een brief van president Mahmoud Abbas (Fatah) aan premier Ismail Haniyeh (Hamas), maar van harde afspraken zou geen sprake zijn.

Fatah en Hamas zijn overeengekomen een gezamenlijke regering te vormen, gebaseerd op een overeenkomst die in Israëlische gevangenissen opgesloten Fatah- en Hamas-aanhangers vorige zomer sloten. Die overeenkomst roept op tot een Palestijnse staat in Gaza, op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem – de gebieden die Israël in 1967 veroverde.

De overeenkomst is het meest concrete teken ooit dat Hamas zich heeft verbonden aan een twee-statenoplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict. De beweging heeft benadrukt dat het streven naar deze oplossing niet betekent dat Hamas de staat Israël erkent.

In reactie op het akkoord heeft Israël gezegd dat de nieuwe Palestijnse regering ook het geweld moet afzweren en Israël moet erkennen.
Copyright © 2007 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.