24 Sjewat 5782 | 26 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Israël ontevreden over regeerakkoord Fatah en Hamas
Publicatiedatum: donderdag 22 februari 2007 Auteur: De Redactie | 1.191 keer gelezen
Fatach, Chamas, Ehud Olmert, Eenheidsregering »
(Novum/AP) - Als de Palestijnse president Mahmoud Abbas een regering van nationale eenheid vormt met Hamas op basis van het akkoord dat nu op tafel ligt, zal Israël niet met de Palestijnen onderhandelen over een permanent vredesakkoord. Dat heeft een woordvoerster van de Israëlische premier Ehud Olmert dinsdag gezegd. In het huidige akkoord wordt alleen gerept over het respecteren van eerder tussen Israël en de Palestijnen gemaakte afspraken, en niet, zoals onder meer Israël eist, het expliciet erkennen van de joodse staat en het afzweren van geweld.

Olmert ontmoette Abbas maandag op een top met de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Condoleezza Rice. Olmert beloofde met de Palestijnen in gesprek te zullen blijven, maar verder werd er uiterst weinig bereikt. De Verenigde Staten en Israël drongen er bij de Palestijnen op aan het regeerakkoord aan te passen aan hun wensen, maar Abbas zei dat Hamas - nog steeds de vernietiging van Israël toegedaan - niet bereid is meer water bij de wijn te doen. Rice stelde na afloop dat ze snel naar het Midden-Oosten terugkeert om het routekaart-vredesplan uit 2003 nieuw leven in te blazen... ...

Het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina, een kleine Palestijnse factie, zei dinsdag de nieuwe eenheidsregering te zullen boycotten, omdat de beweging het niet kan verkroppen dat afspraken met de joodse staat gerespecteerd worden. Het Volksfront heeft drie zetels in het parlement en zou vermoedelijk een post in het nieuwe kabinet toebedeeld hebben gekregen.
Abbas kwalificeerde de gesprekken dinsdag als gespannen en moeilijk, maar nam het woord 'mislukking' niet in de mond. Volgens de president heeft Israël het regeerakkoord van diens Fatah-partij en Hamas mogelijk niet goed begrepen. Hij zei te verwachten Olmert weer te zullen ontmoeten, maar benadrukte dat een nieuwe datum voor overleg nog niet is geprikt.

De Palestijnse president vertrok dinsdag naar Europa om in Duitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk steun te zoeken voor de eenheidsregering die in de maak is. Volgens Abbas zal zo'n regering gematigd zijn, en kunnen de westerse landen die de Hamas-regering van premier Ismail Haniyeh boycotten snel weer beginnen hulpgelden over te maken. In het kader van deze toer om de internationale gemeenschap gunstig te stemmen, was Abbas dinsdag in Jordanië voor gesprekken met koning Abdullah II.

Rice was dinsdag ook in Jordanië, waar ze diverse zwaargewichten van het Midden-Oosten ontmoette. Onder meer de Saudische nationale veiligheidsadviseur prins Bandar bin Sultan en het hoofd van de Egyptische geheime dienst, Omar Sulieman, waren naar Amman afgereisd. Vooral Sulieman heeft veel connecties binnen de Palestijnse politiek. De Jordaanse koning hamerde bij Rice op het belang van het hervatten van het Israëlisch-Palestijnse vredesproces.
Copyright © 2007 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.