20 Sjewat 5782 | 22 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
VN-rapport: Israƫlische bezetting vorm apartheid
Publicatiedatum: zaterdag 24 februari 2007 Auteur: De Redactie | 1.331 keer gelezen
Apartheid, Verenigde Naties »
(Novum/AP) - Het Israëlische optreden in de Palestijnse gebieden vertoont kenmerken van de apartheid in Zuid-Afrika. Dat staat in een in opdracht van de Verenigde Naties opgesteld rapport dat volgende maand wordt gepresenteerd. Donderdag verscheen het rapport al op de website van de VN-mensenrechtenraad.

Volgens de Zuid-Afrikaanse advocaat John Dugard, die op verzoek van de voorganger van de raad, de VN-mensenrechtencommissie, onderzoek verrichtte naar het Palestijns-Israëlisch conflict, heeft het Israëlische beleid in de Gazastrook en op de Westoever in bepaalde opzichten veel weg van de apartheid, zoals die in Zuid-Afrika bestond. Hij noemt onder meer het beperken van de bewegingsvrijheid van de Palestijnen, het slopen van huizen en de voorkeursbehandeling die Joodse kolonisten op de Westoever krijgen.

"Kan werkelijk ontkend worden dat het doel van zulke daden is de dominantie van de ene groep - de Joden - over de andere - de Palestijnen - te vestigen en te behouden, en (die laatste groep) systematisch te onderdrukken?
", vraagt Dugard zich af.

Israël zegt dat de beperkende maatregelen nodig zijn om zelfmoordaanslagen door Palestijnen te voorkomen. De Israëlische VN-ambassadeur in Genève bekritiseerde het rapport en beschuldigde Dugard van een eenzijdige weergave van de werkelijkheid.
Copyright © 2007 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.