19 Tammoez 5780 | 11 juli 2020
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Albert Göring kans op een onderscheiding Yad Vashem
Publicatiedatum: zondag 17 maart 2013 Auteur: Redactie | 790 keer gelezen

Door Michael Selutin
Bron: Israel Today

Albert Göring, de broer van de beruchte nazileider Hermann Göring, is een van de kandidaten voor de onderscheiding 'Rechtvaardige onder de Volkeren', die wordt toegekend door het Yad Vashem Holocaust Museum in Jeruzalem.

Voor en tijdens de oorlog heeft Albert Göring (foto) veel Joden aan uitreispapieren geholpen en zo hun leven gered. Hij stuurde ook vrachtauto's naar concentratiekampen met de eis voor arbeiders. Deze vrachtauto's stopten dan in afgelegen gebieden, om het de arbeiders mogelijk te maken te vluchten.

Irena Steinfeldt, directeur van de afdeling 'Rechtvaardigen onder de Volkeren' in Yad Vashem, zou volgens berichten een dossier over Albert Göring voorbereiden, dat hem (postuum) zou verzekeren van de onderscheiding.

Een 'Rechtvaardige onder de Volkeren' is iemand die niet alleen Joods leven heeft gered, maar daarvoor ook zijn eigen leven in gevaar heeft gebracht.

Ondanks hun tegengestelde politieke opvattingen stonden de broers Göring dicht bij elkaar. Albert gebruikte echter de invloed van zijn oudere broer om Joodse vrienden of politieke gevangenen te helpen

De overal bekende achternaam beschermde hem ook tegen al te sterke bewaking door de Gestapo. Een bericht van dit overheidsorgaan getuigt van de haat van Albert Göring tegen het naziregime: hij zou geen 'Heil Hitler'-groet in zijn aanwezigheid dulden, stond er.

Göring woonde na de oorlog in München. Hij werd gemeden vanwege zijn achternaam. In deze jaren van bittere armoede en werkloosheid werd hij gesteund door de overlevenden van het nazi-regime, die hij had geholpen. Hij werkte af en toe als schrijver en vertaler. Zijn bescheiden flat in München was heel wat anders dan de luxe van zijn jeugd.

Hij stierf op 20 december 1966, 71 jaar oud, aan complicaties van alvleesklierkanker, zonder dat zijn activiteiten tijdens de Tweede Wereldoorlog publiekelijk werden erkend.

Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2020 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.