24 Sjewat 5782 | 26 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Syrië wil geen wijzigingen in vredesvoorstel
Publicatiedatum: woensdag 07 maart 2007 Auteur: De Redactie | 1.018 keer gelezen
Syrië, De Onafhankelijkheidsoorlog »
(Novum/AP) - Syrië wil niet dat er veranderingen worden aangebracht in het plan voor vrede met Israël dat Arabische leiders vijf jaar geleden in Beiroet hebben aangenomen. Verwacht wordt dat de Arabische leiders op hun jaarlijkse top, later deze maand in Saudi-Arabië, zullen proberen dat initiatief nieuw leven in te blazen. Syrië is er pertinent op tegen 'als vijandige vingers direct of via anderen spelen met de agenda van de top om zo de besluiten in overeenstemming te brengen met de Israëlische en Amerikaanse belangen', zei de regeringskrant Tishrin in een commentaar op de voorpagina. Het vredesvoorstel werd in maart 2002 op de top van de Arabische Liga aangenomen. Israël werd normale betrekkingen aangeboden, in ruil voor Israëls terugtrekking uit alle gebieden die het in de Zesdaagse Oorlog van 1967 veroverde, inclusief Oost-Jeruzalem.

Israël reageerde sceptisch en verwierp de bijkomende eis om de Palestijnen die tijdens de onafhankelijkheidsoorlog van 1948-49 zijn gevlucht en hun nakomelingen - zo'n vier miljoen mensen - de gelegenheid te bieden om terug te keren. Dat zou het joodse karakter van Israël ondermijnen en de staat van binnen uit vernietigen, zei de regering. In plaats daarvan bood zij aan de vluchtelingen te compenseren.

Vorige week zei de Israëlische minister van buitenlandse zaken Tsipi Livni dat Israël het Arabische vredesplan zoals het nu is niet kan accepteren en verzocht zij om elke verwijzing naar het recht op terugkeer van vluchtelingen naar Israël uit het plan te verwijderen. Zondag zei de secretaris-generaal van de Arabische Liga, Amr Moussa, in een redevoering voor Arabische ministers van buitenlandse zaken in Egypte dat het Arabische vredesinitiatief een uitdrukking was van Arabische consensus en niet zal worden herschreven 'zoals sommige mogendheden hebben gevraagd'.

"De Israëlische minister verkondigde op ruwe en onbeleefde wijze, als een soort opdracht aan de Arabieren, de wens van Israël dat de top in Riyad wijzigingen aanbrengt", schreef Tishrin, de Syrische krant. "Wie weigert vluchtelingen te laten terugkeren, zich terug te trekken uit met geweld bezette gebieden en oproept tot vrede-voor-vrede kan nooit een pleitbezorger van vrede zijn."
Copyright © 2007 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.