24 Sjewat 5782 | 26 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Iran kan kerncentrale niet betalen
Publicatiedatum: donderdag 15 maart 2007 Auteur: De Redactie | 1.285 keer gelezen
Iran, Europese Unie, Verenigde Staten, China, Nucleaire dreiging »
Kerncentrale Bushehr Iran

(Novum/AP) - Het Russische staatsbedrijf dat een kerncentrale in Iran bouwt heeft woensdag gezegd dat het project onomkeerbare schade dreigt op te lopen doordat Iran achterloopt met betalen. Het bedrijf, Atomstrojexport, liet in een verklaring weten dat het moeite heeft onderaannemers tevreden te houden die onmiddellijk geld willen zien. De bouwwerkzaamheden gaan vooralsnog gewoon door, in de hoop dat Iran bijdraait en de betalingen hervat, aldus het bedrijf. Maandag maakte Atomstrojexport bekend dat de opening van de centrale bij Bushehr met minstens twee maanden wordt uitgesteld omdat Iran sinds januari heeft verzuimd de maandelijkse termijn van 25 miljoen dollar over te maken. Ook zal het bedrijf geen brandstof leveren voor de kerncentrale.

Iran heeft woedend gereageerd en ontkend een betalingsachterstand te hebben, maar Atomstrojexport hield woensdag vol dat dat wel het geval is. De onenigheid over de centrale wijst er mogelijk op dat het bondgenootschap dat Iran heeft beschermd tegen harde VN-sancties, ten einde komt.

De vertraging van de geplande opening van de centrale in september is een pijnlijke nederlaag voor Iran. Het land hoopte dat het na de opening sterker zou staan bij de onderhandelingen met de Verenigde Naties over zijn atoomprogramma. Waarschijnlijk schadelijker voor Iran is de verslechtering van de betrekkingen met Rusland, dat samen met China lang de Amerikaanse en Europese pogingen om Teheran hard aan te pakken - vanwege zijn weigering om zijn uraniumverrijkingsprogramma te staken - heeft tegengewerkt. Volgens het Non-proliferatieverdrag heeft Iran overigens het recht om uranium te verrijken.

De VS en hun bondgenoten beschuldigen Iran ervan atoomwapens te ontwikkelen. Iran zegt slechts vredelievende bedoelingen te hebben met zijn atoomprogramma: zoals het opwekken van elektriciteit. De VN legden Iran eind vorig jaar beperkte sancties op, voor het blijven verrijken van uranium ondanks een verbod. De substantie is zowel nodig voor energieopwekking als, in hoogverrijkte vorm, voor de productie van atoomwapens.

China, de VS, Rusland en Europa overleggen momenteel over nieuwe sancties tegen Iran, aangezien het land vorige maand een deadline om zijn verrijkingsprogramma te stoppen naast zich heeft neergelegd. Mogelijke sancties zijn een wapenembargo, een reisverbod en het bevriezen van tegoeden van meer Iraanse bedrijven.
Copyright © 2007 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.