6 Sjewat 5781 | 19 January 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Vredeproces verhindert opgraven van oud paleis
Publicatiedatum: Monday 22 April 2013 Auteur: Redactie | 565 keer gelezen

Door de Redactie
Bron: Israel Today

Een mogelijk intact paleis, dat nog dateert uit de tijd van koning David, is in de heuvels van Judea gevonden, maar Israël is terughoudend om het op te graven, uit vrees het vredesproces te verstoren.

Het Israëlische Hebreeuwse dagblad Rishon Makor berichtte dit weekeinde, dat een belangrijke Bijbelse archeologische vindplaats in de Judese heuvels ten zuiden van Jeruzalem kennelijk wordt verzwegen door de regering.

Een lid van de Kfar Etzion Field School in het Eztion blok van Joodse gemeenschappen struikelde vorige week over een sierlijke oude pilaar toen hij in een grot in de heuvels van Judea was afgedaald.

De pilaar en de daaraan verbonden kapiteel behoorden duidelijk tot een koninklijk bouwwerk. Plaatselijke archeologen zeiden dat het duidelijk uit de tijd van de koningen van Juda dateerde, misschien wel van David zelf.

Het ongerepte karakter van de vindplaats wees er op, dat een groot deel van het oude paleis waarschijnlijk intact was bedolven, onder de plaats waar de pilaar was gevonden.

'We schijnen hier een compleet kasteel te hebben' vertelde schooldirecteur Yaron Rosental aan de krant. 'Degenen die hier later woonden wisten niets van zijn bestaan, en lieten het intact, in plaats van de stenen ervan te gebruiken voor een nieuw gebouw, zoals de gebruikelijke praktijk was'.

Maar toen Rosental contact opnam met Israel Antiquities Authority werd hij hard afgescheept en kreeg hij te horen dat hij 'zijn mond moest houden' over de vindplaats.

De Antiquities Authority bevestigde later aan Makor Rishon dat de vindplaats bestaat, en in feite vorig jaar voor het eerst was ontdekt, maar dat de huidige politieke gevoeligheden verhinderen dat archeologen de plek op dit moment gaan onderzoeken.

Er werd op gewezen dat de vindplaats ligt op gebied dat de Palestijnse Autoriteit claimt. Het opgraven van een grote en zelfs ongekend grote archeologische site, die de oude Joodse aanwezigheid in en bestuur over dit gebied bevestigt, zou het vredesproces kunnen verstoren.

Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.