15 Chesjwan 5782 | 21 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Soldaten: Chareidische Joden zullen aangenaam verrast worden door het IDF
Publicatiedatum: dinsdag 23 april 2013 Auteur: Redactie | 869 keer gelezen
IDF, Redactie, Maatschappij, Charediem, Talwet »
Een ministeriële commissie voor gelijkheid binnen Dienstplicht die belast is met het oplossen van de complexe kwestie van Charedisch-religieuze dienstplichtigen, hadden vandaag een ontmoeting met Charedische [ultra-orthodoxen] militairen.

De ministers hadden een persoonlijk ontmoeting met combat soldaten van de Netzach Yehuda (Nahal Chareidi) en Shachar kachol brigades. De soldaten deelden over hun ervaringen als Charediem tussen een grotendeels niet-charedische militairen.

"Het is zeker moeilijk," zeiden ze, "dit door de plotselinge, enorme verandering vanuit ons normale leven voordat we het leger in gingen. Die overgang is erg moeilijk. We komen namelijk uit een achtergrond met zeer duidelijke, vaste regels."

Een ander probleem is de houding van de Chareidisch-religieuze gemeenschap ten aanzien van de militaire dienst. "Juist dit probleem is uitgegroeid tot dagelijkse voorpagina nieuws," legden zij verder uit, "de meesten van ons doen daarom maar de uniformen uit voordat wij aankomen in onze wijk of woonplaats."

Echter militairen van de Netzach Yehuda brigade menen dat het militaire leven veel charedisch-vriendelijker is dan de meeste in de Charedische gemeenschap geloven. "Het zal moeilijk zijn om hen daarvan te overtuigen [om dienst te nemen], maar zodra ze hier zijn, zullen zij aangenaam verrast worden en zij zullen ambassadeurs worden," vertelde ze de ministers.

Commissie hoofd Yaakov Peri, de minister van Wetenschap en Technologie, zei na afloop: "Ik moet toegeven, ik was enthousiast geraakt door het gesprek met de soldaten uit de Netzach Yehuda bataljon. Zij belichamen de brug waar wij ons op richten."

"We hebben een moeilijke taak, maar dit is ongetwijfeld een historisch besluit," voegde Peri er aan toe. "Talloze mensen en talloze commissies hebben in de afgelopen 20 jaar over dit probleem gebogen en nu is de tijd is gekomen om een beslissing te nemen."

"Ik ben er zeker van dat we op deze wijze door moeten gaan, zij het geleidelijk, met behoud van de waarde van de Tora," zei hij.

Minister van Cultuur en Sport Limor Livnat zei: "Gelijke aandeel in de last [van de militaire dienst] is een zeer belangrijk principe en doel. Onze taak is om dit over te brengen zonder dat de ene groep van de samenleving de andere aanvalt."

Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.