9 Chesjwan 5781 | 27 October 2020
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
'Rusland trekt atoomdeskundigen terug uit Iran'
Publicatiedatum: Tuesday 20 March 2007 Auteur: De Redactie | 1.111 keer gelezen
Iran, Nucleaire dreiging »
(Novum/AP) - Rusland is bezig zijn nucleaire experts terug te trekken uit Iran, waar zij meewerken aan de bouw van een atoomreactor. Dat hebben een Amerikaanse regeringsfunctionaris en een Europese diplomaat bij het Internationaal Atoomagentschap in Wenen dinsdag gezegd.

Terwijl de twee landen onderhandelden over financiële problemen rond de reactor in Bushehr, vloog afgelopen week een groot aantal Russische technici, ingenieurs en andere experts naar huis terug, aldus de zegslieden, die anoniem wilden blijven omdat de informatie nog vertrouwelijk was. Van de ongeveer tweeduizend Russen in Bushehr is 'een flink aantal' vertrokken, zei de Amerikaanse functionaris.

De financiële onderhandelingen mislukten en de Iraanse televisie noemde Rusland dinsdag een 'onbetrouwbare partner'.

Een woordvoerder van Rosatom, de Russische dienst voor atoomenergie, bevestigde dat een deel van het personeel is vertrokken en zei dat hun vertrek samenhing met de financiële perikelen.

De reactor in Bushehr is voor 95 procent voltooid, maar Rusland maakte deze maand bekend dat het werk vertraging opliep doordat Iran in januari was gestopt met de maandelijkse betalingen en dat daardoor 'onherstelbare schade' aan het project kon ontstaan. Het zei vanwege de Iraanse betalingsachterstand af te zien van de beloofde levering van verrijkt uranium aan Iran.

Iran zegt wel te hebben betaald en dreigde bankafschriften openbaar te maken die dat bewijzen. Het beschuldigt Rusland ervan te handelen onder druk van de VN-Veiligheidsraad, die wil dat Iran stopt met het verrijken van uranium. "Het is duidelijk dat Rusland de bouw van deze fabriek heeft gestaakt onder druk en om politieke redenen", zei de televisie dinsdag.

Naast de reactor in Bushehr bouwt Iran met eigen technologie een zwaarwaterreactor in het centraal gelegen Arak. Verder bereidt het de bouw voor van een kerncentrale in Darkhvin in het zuidwesten.
Copyright © 2007 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2020 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.