11 Chesjwan 5782 | 17 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
30.000 Charediem demonstreren tegen militaire dienst
Publicatiedatum: zondag 19 mei 2013 Auteur: Redactie | 993 keer gelezen
IDF, Redactie, Maatschappij, Charediem, Talwet »
Afgelopen donderdag zijn 30.000 Charediem [ultraorthodoxen] van de Edah Hachareediet de straat van Jeruzalem opgegaan om te demonstreren tegen de militaire dienst die sinds de afschaffing van de Talwet ook de Charedische gemeenschap treft.

De politie meent dat de demonstratie vanuit de Charediem uit de hand liep en oversloeg naar een grote rel waar vuilnisbakken in de fik werden gestoken, met stenen werden gegooid en 8 agenten gewond raakten. De politie zette waterkanonnen in.

Hoofden van de Edah Hachareediet, die het protest organiseerden, spraken tegen de eventuele maatregelen van de minister van Financiën Yair Lapid en minister van Economische Zaken Naftali Bennett. Zij worden beschuldigd van het uitvaardigen van "harde verordeningen" tegen de Charediem.

Hoofd van de Ma'alot Hatorah jesjive is Rabbi Shmuel Auerbach [foto]. Hij is tevens een van de twee opvolgers van de Charedische Litvische overleden leider Maran Posek Hador Hagaon Harav Elyashiv ZT”L. Als Posek [wetbeslisser binnen de Halacha] benadrukte Rabbi Auerbach in zijn toespraak tijdens de demonstratie dat er geen compromis gesloten mag worden met de regering betreft de militaire dienst, want "wij staan als een standvastige muur tegenover dit besluit," want ook al levert het leger werkgelegenheid op, noemt hij dit argument "als het aanbod van Esaw, die zijn eerstgeboorterecht verkocht voor een schotel linzen."
Eerder riep hij de jesjive studenten op de oproepen van de IDF te negeren.

Toch werd deze demonstratie lang niet door alle Charedische Poskiem gedragen, waardoor de meeste Charediem geen deel hebben genomen aan de demonstratie. Zo hebben Poskiem Aharon Leib Shteinman – de andere opvolger van Maran Posek Hador Hagaon Harav Elyashiv ZT”L - de Belzer Rebbe en de Gerrer Rebbe de voorkeur voor de rustige dialoog met de autoriteiten. Dit ten opzichte van de openlijke confrontatie.

Aan de overkant van de straat werd er een tegendemonstratie gehouden door een kleine groep Charedische militairen die juist wel voor de militaire dienst hebben gekozen. Ook zij zouden beledigd en geïntimideerd zijn.

Het is voor alle Charediem wereldwijd een moeilijk onderwerp welke standpunt zij voor zichzelf moeten innemen. Het algemene standpunt is indien nodig: dien het leger. Zo niet: stel het uit. Alleen rijst de vraag op wanneer algemene militaire dienst werkelijk nodig en wanneer niet. Zolang Halacha de werkelijke reden is om niet te dienen en niet omdat je geen zin hebt je verantwoordelijkheid te nemen waardoor je de Sforiem [heilige Boeken] van de jesjisves misbruikt om je erachter te schuilen.

10 Charediem zijn in hechtenis genomen op grond van geweld.

Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.