9 Chesjwan 5781 | 27 October 2020
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Arabische leiders waarschuwen voor kernwapenwedloop
Publicatiedatum: Friday 30 March 2007 Auteur: De Redactie | 832 keer gelezen
Nucleaire dreiging »
(Novum/AP) - Arabische leiders hebben donderdag hun tweedaagse top in Riyad afgesloten met een waarschuwing tegen een kernwapenwedloop in het Midden-Oosten. Zelf zetten zij hun plannen door om hun eigen kernenergieprogramma's te ontwikkelen, om een monopolie van Israël en Iran op nucleaire technologie te vermijden.

De Iraanse minister van buitenlandse zaken Manouchehr Mottaki, die de top als gast bijwoonde, zei dat de Arabische angst voor zijn land is ingegeven door Amerikaans 'oorlogsgeroffel'. Hij zei dat Iran bereid is om bij de ontwikkeling van nucleaire programma's met Arabische landen samen te werken. Hij opperde zelfs dat Saudi-Arabië en andere Golfstaten een militair pact aangaan met zijn land om 'verdere regionale samenwerking te verzekeren'.

Met de uitnodiging aan Mottaki hoopte gastheer Saudi-Arabië te tonen dat het bij het aanpakken van de problemen in de regio bereid is naar alle partijen te luisteren. Het soennitische koninkrijk heeft de afgelopen maanden herhaaldelijk overleg gevoerd met het overwegend sjiitische Iran, onder meer over de sektarische spanningen in Irak en de crisis in Libanon. Het lijkt echter niet waarschijnlijk dat de Arabische landen nucleaire of militaire samenwerking willen aangaan met Iran. De top richtte zich eerder op het opbouwen van de eigen capaciteiten op het gebied van nucleaire technologie.

De Arabische landen hebben al lang hun veroordeling uitgesproken over het veronderstelde nucleaire arsenaal van Israël. Zij maken zich in toenemende mate zorgen over de mogelijkheid dat Iran een kernwapen ontwikkelt. Zij vrezen in een conflict te worden meegesleept als de Verenigde Staten militaire actie ondernemen tegen Iran.

Egypte, Jordanië, Saudi-Arabië en de Arabische Golfstaten hebben voornemens kenbaar gemaakt om allemaal hun eigen kernenergieprogramma's te ontwikkelen. Op de top spraken deelnemers over bundeling van de inspanningen op dit gebied. Op een vraag van het persbureau AP of het koninkrijk zou overwegen kernwapens te bouwen als Iran erin slaagt een atoombom te fabriceren, antwoordde de Saudische minister van buitenlandse zaken Saud al-Faisal dat zijn land die weg ,,onder geen beding" zal bewandelen, om daaraan toe te voegen: "Onder geen enkele afzienbaar beding." Hij riep op tot een kernwapenvrij Midden-Oosten, 'zonder uitzonderingen, zij het Israël of Iran'.

De top deed een beroep op Israël om in te gaan op het aanbod van 'land-voor-vrede' uit 2002, waar Israël toen niets van wilde weten. De afgelopen maanden heeft Israël laten doorschemeren het met enkele wijzigingen toch te kunnen aanvaarden. Struikelblok voor Israël blijft de oproep van het Arabische vredesplan voor een 'rechtvaardige oplossing' van het Palestijnse vluchtelingenprobleem. Volgens Israël zou dat de deur openzetten naar een massale toeloop van Palestijnen, waardoor het joodse karakter van de staat verloren zou gaan. De Arabische leiders willen het aanbod niet veranderen, maar willen wel met de Verenigde Naties, de Verenigde Staten en Europa bespreken of het de basis kan vormen voor hervatting van het vredesproces.
Copyright © 2007 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2020 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.