22 Chesjwan 5782 | 28 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Charedische [ultraorthodoxe] Joden in de IDF? Wellicht...
Publicatiedatum: zondag 02 juni 2013 Auteur: Ryan Jones | 843 keer gelezen
IDF, Maatschappij, Charediem, Talwet »

Met het aannemen van de eerste lezing van een wetsontwerp, dat het strafbaar maakt wanneer charedische [ultraorthodoxe] Joden geen nationale dienst verrichten, heeft de Israëlische regering woensdag de eerste van een reeks hindernissen genomen om de ultraorthodoxe Joodse gemeenschap in dienst en aan het werk te krijgen, wat een aardverschuiving in de Israëlische samenleving zou betekenen.

In een bijeenkomst van de Peri-commissie, opgericht door premier Benjamin Netanyahu om naar oplossingen te zoeken voor dit probleem, hebben op twee na alle ministers voor het wetsontwerp gestemd, dat een strafzaak inhoudt tegen charedische Joden die niet reageren op de verplichte oproep voor militaire dienst.

Toen Israël 65 jaar geleden werd herboren als staat, maakte de eerste premier, David Ben-Goerion een afspraak met rabbijnen uit die tijd, waarbij een selecte groep van 400 Torahgeleerden zou worden vrijgesteld van militaire dienst om hun studies te vervolgen. Zowel de rabbijnen als Ben-Goerion waren het er mee eens, dat voor de verdediging van Israël vrome studie van G'ds Woord net zo belangrijk was als het hanteren van een geweer. Door de veranderende demografie is het een groot probleem geworden wanneer bijna een derde deel van de Joodse bevolking van Israël het land niet verdedigt, niet deelneemt aan het arbeidsproces en geen belasting betaalt, maar studeert. Een van de felst besproken campagne-beloften tijdens de laatste Israëlische verkiezingen was de vastberaden gelofte van Naftalie Bennett, leider van Het Joodse Huis, en Yair Lapid, leider van Yesh Atid, om de positie van de charediem in de maatschappij te veranderen voordat het te laat is.

Om dit te bereiken hebben Bennett en Lapid een verbond gesloten, dat onverbrekelijk bleek en Netanyahu heeft gedwongen de charediem onder de militaire dienstplicht te brengen. Lapid noemde woensdag de eerste goedkeuring van de nieuwe wet een 'historisch moment' voor Israël, en vertelde de charedisch gemeenschap dat dit wordt gedaan omdat Israël hen nodig heeft, 'met een geweer in de hand, samen met ons'. Lapid probeerde beschuldigingen dat hij anti-religieus zou zijn te weerleggen en legde uit dat deze stap 'geen aanval op de wereld van de Torah is. Niemand van ons wil jullie dwingen tot secularisme'. Lapid zei ook 'We zitten samen in hetzelfde schuitje, en we kunnen jullie niet op onze rug dragen. Ik weet dat jullie denken dat het bestuderen van de Torah het volk Israël verdedigt. Het idee dat alle mensen van Israël broeders zijn beschermt ons evengoed'.

De nieuwe wet staat nog steeds een rabbinale raad toe, jaarlijks maximaal 1800 uitstekende jonge Torahstudenten te selecteren die worden vrijgesteld van nationale dienst. De wet voorziet ook in uitstel van militaire dienst voor maximaal twee jaar om religieuze studies voort te zetten. Indien de nieuwe wet wordt aangenomen brengt deze jaarlijks 7000 tot 8000 extra rekruten in het Israëlische leger. Lapid en andere hopen dat een groter deel van deze charedische mannen na hun diensttijd aan het werk gaan. Maar het is nog geen uitgemaakte zaak.

Hoewel Lapid zijn deelname aan de regering aan deze wet heeft verbonden, blijft er stevige oppositie vanuit de charedische gemeenschap, waaronder leden van de Knesset. In de afgelopen weken zijn er grote charedische demonstraties gehouden in geheel Israël, waarbij het wetsontwerp werd afgewezen, dat zij niet alleen als een aanval op hun gemeenschap zien, maar ook op de Tora zelf.

De charediem blijven invloed uitoefenen in verscheidene delen van de overheid en niet weinigen zijn er sceptisch over of Lapid's wetsontwerp ooit als wet zal worden aangenomen.

Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.