15 Chesjwan 5782 | 21 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Charedische rabbijn van de IDF: "Gedwongen dienstplicht betekent oorlog!"
Publicatiedatum: zondag 02 juni 2013 Auteur: Redactie | 904 keer gelezen
IDF, Redactie, Maatschappij, Charediem, Talwet »
"Als de staat probeer de charediem te dwingen tot dienstplicht in de IDF, zullen de charedische mannen die wel dienst willen doen stoppen beroep te doen op de bestaande programma's voor charedische militairen," waarschuwt Rabbi Yoel Schwartz vandaag.

"Als de aanval blijft aanhouden, is het niet alleen dat ik mij terugtrek, maar iedereen zal hun betrokkenheid beëindigen. Niemand zal zich laten oproepen. Er zullen geen Shachar Kachol, geen Netzach Yehuda meer bestaan, niets meer. Het leger moet zich realiseren dat wanneer zij charedische mannen willen werven, moet zij hen geven wat zij nodig hebben op gebied van godsdienstige plichten. Met Netzach Yehuda voldoet het leger inmiddels 14 jaar aan alle voorwaarden. Zolang dat onder toezicht blijft staan van de rabbijnen en het is mogelijk de Tora en de mitswes te houden, dan heb je charedische mannen die in dienst gaan. Is het er niet, dan is dat voorbij. Niemand zal in zijn hoofd halen zich dan te laten oproepen," legt hij uitgebreid uit.

Hij stelt voor de werving naar de charediem voor de IDF per omgaande te stoppen. "Als mijn ouders mij nu zouden vragen, zou ik aangeven af te wachten totdat het duidelijk is of de staat een ware partner voor álle burgers wilt zijn of haar burgers met geweld twilt dwingen," zei hij. "Als het zijn burgers met geweld gaat dwingen, zullen wij niet thuis geven," besluit hij.

Rabbi Schawartz is een van de drie rabbijnen die de Netzach Yehuda [Nachal Charedi] Brigade heeft opgericht voor de charediem die dienst doen binnen de IDF.

Ondertussen is afgelopen donderdag in Jeruzalem affiches verschenen die beweren dat voor iedere jesjive student dat opgesteld wordt in de IDF, zou een IDF militair worden aangevallen. De groep noemt zichzelf 'The Underground Organization Against Draft of Haredim... De Ondergrondse Organisatie Tegen Dienstplicht van de Charediem.'

Gericht tot de militaire autoriteiten, zegt de poster dat "je je moet realiseren dat je een fout maakt" wanneer een charedi student dat dienst weigert in de gevangenis terecht komt. "Voor iedere charedische jongere dat naar de gevangenis wordt gestuurd omdat hij dienst weigert, zal de charediem wraak nemen."

De poster geeft te kennen dat de "wraak" zweepslagen betekent. "Voor iedere charedische jongere dan in de gevangenis belandt en voor iedere dag dat hij moet zitten, zal een IDF soldaat 18 zweepslagen krijgen met een zweep. Je bent dus gewaarschuwd," voegde de poster aan zijn bedreigingen toe.

De poster wordt gezien als een reactie van een hele kleine groep onder vele boze charediem als reactie op de Peri-rapport over hervorming van de wetgeving met betrekking tot dienstplicht onder de charediem.

De meeste charediem reageren aanzienlijk anders. Koppen in de charedische pers prijkten met de woorden "het rijk van het kwaad" en "de vernietigers van de Tora" toen het bekend werd dat dienstweigeraars in de gevangenis terecht zouden komen voor de overtreding 'Tora-studie', zoals de Charedische krant Hamodia uitdrukte.

Charedische krant Yated Ne'eman schreef: "De geest van de Joodse wereld walgt en voelt zich ziek bij de gedachte aan de vreselijk beslissing van het Peri Comité. Deze beslissing gaat met de intense ophitsing gepaard tegen degene die de Tora lernen."

"Arrogante mensen, jullie zullen ons nooit onderwijzen," kon de lezer in Hamevraser lezen. Het artikel is van mening dat het Peri Comité een poging doet een nieuwe versie van de Charedische gemeenschap te lanceren door hen te leren bij te dragen aan de samenleving en het hebben van een standaard moraal.

Ondertussen zijn de normen van de Charedische samenleving, met haar brede netwerk van wederzijdse en gemeenschappelijke liefdadigheidsorganisaties [chesed en gemach] die breeduit hulp biedt, volgens de Tora. Charedische organisaties maakt – in tegenstelling tot de staat – geen onderscheid onder de Joden. De krant noemt het daarom ook een gotspe dat de minister van Onderwijs en zijn handlangers de charediem 'parasieten' noemt. "Je kunt ons niet in een adem beledigen én onderwijzen", meldde de redactie.

Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.