13 Aw 5780 | 03 augustus 2020
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Prominente Amerikaanse moslimleider spreekt in Joodse school over zijn bezoek aan Auschwitz
Publicatiedatum: zondag 09 juni 2013 Auteur: Simon Rocker | Vertaald door Brabosh | 838 keer gelezen
Sjoa (Holocaust), Auschwitz, Samenwerking met Arabieren, [ex]moslims en Joden, islamitische fascisme »

Een prominente Amerikaanse imam heeft op sabbat gesproken tot leden van de Belsize Square Synagogue toen hij terugkeerde van het concentratiekamp Auschwitz dat hij met een aantal moslimleiders bezocht.

De in Indië geboren Muzammil Siddiqui, voorzitter van de Raad van de Fiqh van Noord-Amerika [Islamitische wet], bracht het weekend door in Londen na een reis naar Duitsland en Polen. Dr. Siddiqui, die voordien in Auschwitz was geweest, zei dat hij zich niet kon herinneren dat ooit een dergelijke grote groep moslimleiders het kamp hadden bezocht. Veel van de deelnemers vonden de ervaring “overweldigend,” zei hij in een interview dat hij hield voor de congreganten van het Belsize Square.

“Velen van hen konden hun ogen niet geloven dat dit was wat er is gebeurd. De mensen waren in tranen in vele plaatsen. Vooral toen zij naar de gaskamers gingen en toen zij de ovens zagen waar de mensen werden verbrand en toen zij de schoenen zagen van kinderen, de bergen haar, kleding en gebedssjaals (tallit gadol.)“

De Amerikaanse Imam Muzammil Siddiqui bidt voor de slachtoffers van de Shoah aan de executiemuur (de ‘Muur van de Dood’ of ook ‘Zwarte Muur’) gelegen op een binnenplein tussen Blok 10 en 11 in KZ Auschwitz I, het hoofdkamp van het concentratiekamp complex.

De imams die het kamp bezochten waren afkomstig uit Saoedi-Arabië, Jordanië, Bosnië, Palestina, Indonesië, Nigeria, Turkije en de Verenigde Staten [bron]

De reisroute omvatte ook een bezoek aan Dachau, lezingen van deskundigen en vergaderingen met de overlevenden van de Holocaust en niet-Joden die Joden in bescherming hadden genomen. Dr. Siddiqui zei dat de groep zowel het kwaad als rassenhaat bestudeerde en “om de band tussen ons en onze Joodse medemensen te ontwikkelen en hun het lijden te begrijpen.”

Het was belangrijk voor Moslims “om te zien wat er met het Joodse volk is gebeurd,” zei hij. Dergelijke kennis weerlegt datgene waarin diegenen in de moslimwereld geloven wanneer ze spreken over de Holocaust dat het “propaganda was en dat het dit is wat het Joodse volk gebruikt om sympathie voor zich op te wekken zodat zij in Palestina kunnen doen wat zij willen.”

Tijdens één emotionele ontmoeting met een overlevende uit Krakau die zijn ouders was verloren, vertelde hij aan de moslims dat hij niet was gehuwd “omdat hij niet wilde dat zijn kinderen zouden lijden onder wat hij had geleden.” Dichtbij de muur in Dachau waar vele medegevangenen werden doodgeschoten, hadden zij tot G'd gebeden om de slachtoffers te zegenen en om “het mensdom te vrijwaren van haat en onrechtvaardigheid.”

Dr. Siddiqui, die imam is in Californië, is een vriend van de Amerikaanse rabbijn Stuart Altshuler van het Belsize Square. Rabbijn Altshuler vertelde dat Dr. Siddiqui verrukt was om “zulk warm onthaal van een Joodse gemeenschap te ontvangen. Hij sprak uitvoerig over zijn reis, hoe belangrijk het is om de Joodse pijn van de Shoah te herinneren en hoeveel werk wij allen moeten doen om die boodschap te verspreiden onder de moslimgemeenschap.”

Eveneens actief in dialoog, zei Dr. Siddiqui: “Wij zouden moeten samenwerken om een of andere soort verzoening tot stand te brengen, niet enkel tussen moslims en Joden maar ook tussen moslims, christenen en Joden, omdat wij alle drie kinderen van Abraham zijn en Abraham een man van de vrede was; van gastvrijheid en van vriendelijkheid.”

De politiek van groepen zoals Hamas stamt uit woede en verwijten, maar vergeten het bredere perspectief.

Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2020 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.