3 Chesjwan 5781 | 21 October 2020
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Israël verzet zich tegen Amerikaanse wapendeal
Publicatiedatum: Thursday 05 April 2007 Auteur: De Redactie | 859 keer gelezen
Libanon en Chizballah, Verenigde Staten, Nucleaire dreiging »
WASHINGTON - Israëlische bezwaren vertragen een voorgenomen Amerikaanse wapendeal met Saudi-Arabië en andere bondgenoten in de Golf. De Verenigde Staten willen geavanceerde wapens leveren die Iran moeten afschrikken, meldde dagblad The New York Times donderdag. Israël is echter bang dat de wapens de militaire voorsprong op zijn Arabische rivalen verkleint.

De regering in Jeruzalem stuurde de afgelopen maanden vertegenwoordigers naar Washington die bezwaren inbrachten tegen delen van de geplande verkoop, aldus anonieme hoge Amerikaanse functionarissen. Israël is met name bang voor de levering van precisiegeleide wapens die de Saudische luchtmacht veel trefzekerder maken.

De Verenigde Staten hebben sinds 1990 niet of nauwelijks door satellieten geleide wapensystemen geleverd aan Arabische landen. Israël, de grootste Amerikaanse bondgenoot in het Midden-Oosten, ontving dergelijke projectielen wel en zette ze ook in - onder meer in de oorlog tegen Libanese Hezbollah-militanten vorig zomer.

De overeenkomst is volgens een directeur uit de wapenindustrie in potentie miljarden waard. Als alle wapens - waaronder tanks, oorlogsschepen en luchtverdedigingssystemen - daadwerkelijk worden geleverd, gaat het om 5 tot 10 miljard dollar.
Copyright © 2007 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2020 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.