1 Tewet 5782 | 05 december 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
De 'herontdekking' van de oudste Torarol
Publicatiedatum: zondag 09 juni 2013 Auteur: Tsvi Sadan | 1.075 keer gelezen
Archeologie, Wetenschap »

Vorige week kondigde Mauro Perani, hoogleraar Hebreeuws aan de Universiteit van Bologna in Italië, de herontdekking aan van de oudste complete Torarol die ooit is gevonden.

De Torarol maakt deel uit van een kleine verzameling Hebreeuwse manuscripten die tot Bologna’s universiteitsbibliotheek behoren. Perani noemt zijn vondst met nadruk een ‘herontdekking’ aangezien het bestaan van de boekrol al welbekend was, maar tot nu toe als zeventiende-eeuws gedateerd werd. De herontdekking kwam tot stand dankzij Perani’s realisatie dat de Torarol in werkelijkheid eeuwen ouder is en waarschijnlijk tussen 1150-1225 geschreven werd.

In een radio-interview dat Perani aan de ‘The Marginalia Review of Books‘ gaf, benadrukte hij het verschil tussen een 'boekrol' en een 'codex'. Het oudst bekende volledige manuscript van de TeNaCH in boekvorm (codex) is de Leningrad Codex geschreven in 1008.

Terzijde gelaten van de vorm heeft de Joodse traditie bij Toralezingen in synagogen altijd de voorkeur gegeven aan het gebruik van rollen boven codices. Eeuwenoude rollen zijn vanwege hun heilige aard uiterst zeldzaam omdat de Joodse traditie vereist dat beschadigde en versleten rollen worden begraven of in verzegelde kamers worden weggelegd, een uniek procédé dat Geniza genoemd wordt. Bovendien kan een codex het geheel van de TeNaCH bevatten, terwijl een Torarol altijd alleen de vijf boeken van Mosje zal bevatten - Bereesjiet/Genesis, Sjmot/Exodus, /Wajjiqra/ Leviticus, Bamidbar/Numeri en Dwariem/Deuteronomium.

De datering van de herontdekte rol werd bij Italiaanse en Amerikaanse laboratoria door koolstofdatering bepaald. Zij kwamen beide tot dezelfde conclusie: de boekrol moet gedateerd worden vanaf het midden van de twaalfde eeuw tot de eerste kwart van de dertiende eeuw.

Daarnaast werd de ouderdom van de boekrol door een niet minder belangrijke methode bepaald, namelijk de paleografie, dat schrijfstijlen uit vroegere, vooral antieke documenten bestudeert. In de Bologna-boekrol komen er bijvoorbeeld speciale ‘gekrulde’ letters voor die in latere handschriften niet zijn gevonden, zoals deze twee voorbeelden van de letter ‘?’ (Pe) van deze rol laten zien:

De bovenste '?’ (Pé) is de juiste vorm, terwijl de ‘gekrulde’ vorm onderaan vaker voorkomt in handschriften van voor de dertiende eeuw. Ook zijn drie verticale lijnen boven de letter ‘?’ (Chet) zichtbaar, wat een ‘kroon’ wordt genoemd. Het gebruik van deze kronen in de Bologna-boekrol lijken veel minder bedwongen dan ‘nieuwere’ manuscripten, die een strenger ‘kroongebruik’ volgde, zoals in Maimonides' Mishne Tora werd uiteengezet, geschreven tussen de jaren 1160-1170.

Hoewel de herontdekking van de oudste Torarol niet van bijzondere interesse zal zijn voor de gemiddelde Bijbelliefhebber, zal zijn bestaan bijdragen tot de kennis over het proces van het uiterst nauwgezet overschrijven, waardoor lang verloren originele manuscripten bewaard zijn gebleven. De Bologna-rol vormt daarmee nog weer meer bewijs voor de betrouwbaarheid van de Bijbelse tekst die we vandaag de dag lezen.

Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.