23 Kislew 5782 | 27 november 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Netanjahoe herbevestigt: geen bouwstop op Joodse huizen in de West Bank en Oost-Jeruzalem
Publicatiedatum: woensdag 12 juni 2013 Auteur: Tommy Mueller | Vertaling: Brabosh | 915 keer gelezen
Bevriezingen Nederzettingen, Yesha - Westbank, Jeruzalem [Al-Quds], Binyamin Netanyahu, 'Nederzettingen' »

De Palestijnen van de West Bank staan te dringen om te werken als bouwvakker in de Joodse nederzettingen in Israëlische loondienst. De reden is simpel: de Israëliërs betalen de hoogste lonen uit van de hele Arabische wereld.

De Israëlische minister-president Netanyahu is niet van plan om de bouw van joodse “nederzettingen” in Judea en Samaria (de “West Bank” of “Westelijke Jordaanoever”) te beperken, beklemtoonde de regeringschef voor een commissie van het parlement.

Nieuwe woningen in de al bestaande joodse “nederzettingen” zouden de kansen om met de Palestijnen een vredesverdrag te sluiten niet wezenlijk beïnvloeden, aldus Netanjahoe: “De kernvraag is veel meer of Israël als joodse staat wordt erkend.”

De Israëlische regering heeft bij alle onderhandelingen in de jongste tijd verklaard dat de grootste joodse “nederzettingen” (Ariel bij Nabloes, Gush Etzion bij Bethlehem en Ma´ale Adumim bij Jeruzalem) bij Israël horen – en dit zou ook zo moeten blijven wanneer de huidige Palestijnse gebieden een internationaal erkende staat “Palestina” wordt.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas beschouwt daarentegen alle joodse “nederzettingen” in de Palestijnse gebieden als tegen het volkenrecht. Hij eist een volledige joodse bouwstop op de zogenaamde “Westelijke Jordaanoever” en in Oost-Jeruzalem. Dan pas zou hij bereid zijn terug te keren naar de onderhandelingstafel.

In het verleden hadden de VS meermaals op een bouwstop aangedrongen, die daarna ook tijdelijk in werking trad. Maar ook dit hielp het vredesproces niet verder vooruit. Israël verwijt de Palestijnse partij Fatah de gesprekken al jarenlang te vertragen en “überhaupt geen belang bij een vreedzame oplossing te hebben. De eisen tot een bouwstop stuiten ook bij veel Palestijnen op kritiek: zij verdienen hun levensonderhoud als bouwvakker en zijn aangewezen op de arbeidsplaatsen in de “nederzettingen” bouw.

Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.