21 Sjewat 5782 | 23 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
'Israëlische militairen worden goed behandeld'/ vrijlating Israëlische soldaat nabij
Publicatiedatum: zaterdag 07 april 2007 Auteur: ilonia | 1.772 keer gelezen
Libanon en Chizballah, Gilad Shalit »
(Novum/AP) - De twee Israëlische militairen die sinds juli vorig jaar door de Libanese Hezbollah worden vastgehouden, worden menswaardig behandeld. Dat zegt een Hezbollah-functionaris in een vrijdag gepubliceerd interview met de Israëlisch-Arabische krant As-Sennara.

Israël wacht nog altijd op een teken van leven van de twee, Ehud Goldwasser en Eldad Regev. Hun ontvoering was de aanleiding voor de oorlog vorige zomer tussen Israël en de Hezbollah, die vooral in het zuiden van Libanon werd uitgevochten. Het Internationale Rode Kruis heeft nog geen toestemming gekregen om de gevangenen te bezoeken.

Hezbollah-functionaris Muhammad Komati zei in het interview met As-Sennara dat de islam voorschrijft dat gevangenen op een menswaardige wijze worden behandeld. Toen hem werd gevraagd of dat ook geldt voor de twee Israëlische militairen, antwoordde Komati bevestigend. Goldwassers vrouw Karnit zei in een reactie dat de opmerkingen van Komati haar weinig zeggen. "Dit is geen keerpunt, dit is geen teken van leven", zei ze in een interview met Radio Israël.

As-Sennaro meldde vrijdag tevens dat de door Palestijnse extremisten ontvoerde Israëlische militair Gilad Shalit via Egyptische bemiddelaars een nieuwe bril heeft gekregen. Shalits aan Hamas gelieerde ontvoerders hopen hem, net als de ontvoerders van Goldwasser en Regev, voor zoveel mogelijk Arabieren te ruilen. Shalit werd in juni 2006 ontvoerd in de buurt van de Gazastrook.

Abbas: vrijlating Israëlische soldaat nabij

(Novum/AP) - De Israëlische soldaat Gilad Shalit, die al tien maanden wordt vastgehouden door Palestijnse extremisten, komt binnenkort vrij. Dat heeft de Palestijnse president Mahmoud Abbas vrijdag gezegd in een interview met de Franse nieuwszender France-24.


Volgens Abbas worden momenteel inspanningen geleverd om Shalit vrij te krijgen. "Hij kan niet de hele tijd gevangen blijven", aldus Abbas. Shalit werd in juni 2006 ontvoerd vanaf een legerpost aan de grens met de Gazastrook, nadat aan de Hamas gelieerde extremisten een tunnel hadden gegraven. Bij de aanval op de legerpost werden twee Israëlische militairen doodgeschoten. De president zei ook te hopen dat de Israëlische autoriteiten honderden Palestijnen zouden vrijlaten die in Israëlische gevangenissen zitten. Maar de vrijlating van Shalit zal daarvan niet afhangen, zei hij.

Abbas, die zelf lid is van Fatah, probeert al geruime tijd met behulp van Egypte de vrijlating van Shalit te bewerkstelligen en heeft al vaker gezegd dat diens vrijlating nabij was. Een woordvoerder van de Volksverzetscomités, een van de groepen die bij de ontvoering betrokken waren, wuifde het bericht weg en zei dat het 'speculatie' betreft.

De ontvoerders eisen dat Israël een groot aantal Palestijnse gevangenen vrijlaat in ruil voor de vrijlating van de soldaat. Israël voerde na de ontvoering van Shalit een weken durend offensief uit in de Gazastrook, waar hij zou worden vastgehouden. Het is niet bekend hoe de soldaat er aan toe is.
Copyright © 2007 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.