2 Tewet 5782 | 06 december 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Nieuwe Iraanse president Rouhani was betrokken bij massamoord op Joden in Argentiniƫ
Publicatiedatum: zondag 23 juni 2013 Auteur: Xander | bijschrift: Brabosh | 879 keer gelezen
Iran, Terrorisme, Antisemitisme buitenland, islamitische fascisme »
Op 18 juli 1994 vond een aanslag plaats toen een bom van 275 kilogram explodeerde aan de inkomhal van de Asociación Mutual Israelita Argentina (AMIA), een Joods cultureel centrum in Buenos Aires, Argentinië. Hierbij vielen 85 doden en meer dan 300 gewonden waarvan de meesten Joden waren.

Volgens de Amerikaanse krant Washington Free Beacon had Hassan Rouhani, de nieuwe president van Iran, zitting in een speciaal overheidscomité dat in 1994 verantwoordelijk was voor de terreuraanslag op een Joods gebouw in het Argentijnse Buenos Aires. Hierbij kwamen 85 mensen om het leven en raakten er honderden gewond.

Argentinië beschuldigde de Iraanse regering van het plannen van de aanslag en de islamitische terreurbeweging Hezbollah van het uitvoeren ervan. Interpol eist nog altijd de arrestatie van een groot aantal Iraanse officials die bij de aanslag betrokken waren.

De in de late jaren ’90 uit Iran weggevluchte voormalige Iraanse inlichtingenofficial Abolghasem Mesbahi getuigde dat het besluit om de aanslag uit te voeren in augustus 1993 werd genomen door een Special Operations comité dat verbonden was aan de Opperste Nationale Veiligheid Raad.

President Hassan RouhaniVolgens een officiële aanklacht van de Argentijnse overheid in 2006 bevestigde Mesbahi dat Rohani, destijds de secretaris van deze raad, eveneens lid was van het speciale comité toen dit besloot tot de aanslag op het AMIA (Argentine Israelite Mutual Association) gebouw.

Opperleider Ayatollah Khamenei, hoofd van dit speciale comité, gaf uiteindelijk samen met president Ali Rafsanjani het groene licht voor de terreuraanslag. Iraanse experts beweren dat Rohani weliswaar zitting had in het comité, maar daar zeer waarschijnlijk geen besluitvormende stem had. ‘Rohani’s macht kwam destijds direct van één persoon, en dat was Rafsanjani,’ zei Reuel Gerecht, werkzaam bij de Foundation for Defense of Democracy.

‘Geen moeite met opblazen van Irans vijanden’
‘Wat de bomaanslag betreft is er echter geen twijfel dat Rohani hiervan op de hoogte was. Zijn instemming was duidelijk niet noodzakelijk. Hij was een ondergeschikte, maar was absoluut wel op de hoogte van de discussies die tot de aanslag leidden,’ aldus Gerecht. ‘Uit niets blijkt dat hij ook maar enige moeite had met het opblazen van de vijanden van de (Islamitische) Republiek. Als hij destijds was opgestaan en had gezegd de aanslag niet uit voeren, hadden we dat geweten.’

Ondanks zijn nauwe banden met Ayatollah Khamenei wordt Rohani in het Westen als een ‘gematigde’ leider neergezet. In 1999 steunde hij het neerslaan van de studentenopstand en beweerde hij in zijn functie als nucleair onderhandelaar dat hij het Westen had misleid doordat Iran werd toegestaan door te gaan met het omstreden kernprogramma.

Rohani staat -meer dan de soms ‘rebelse’ Mahmoud Ahmadinejad- dan ook volledig onder controle van Khamenei, waardoor de politieke en religieuze koers van het land ondanks Rohani’s gematigde image niet zal veranderen. Dat bleek al meteen na zijn verkiezing, toen hij in zijn eerste toespraak Israël de schuld gaf van alle problemen van Iran.

Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.