24 Sjewat 5782 | 26 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Na zes raketten: 'Tijd om Gaza weer binnen te vallen'
Publicatiedatum: maandag 24 juni 2013 Auteur: Ryan Jones | 957 keer gelezen
Chamas, Terrorisme, Gaza, Iron Dome, Raketaanvallen, Lieberman »
- Conflict ontstaan tussen Hamas en Islamitische Jihad,
- Salvo van zes raketten afgevuurd vanuit Gazastrook,
- Ex minister Lieberman: Tijd voor schoonmaak in Gaza,
- Grensovergang Kerem Shalom naar Gaza gesloten.

De tijd is gekomen voor Israël om in overweging te nemen de Gazastrook te heroveren, zei de voormalige minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman maandag, enkele uren nadat in de nacht van zondag op maandag Palestijnse strijders vanuit de kustenclave een salvo van zes of meer raketten op het zuiden van Israël hadden afgeschoten.

Vier raketten kwamen op open terrein neer, en twee andere, die in de richting van bevolkingscentra gingen, werden onderschept door het Israëlische Iron Dome anti-raketsysteem.

Het was de eerste aanval met meerdere raketten sinds de Operatie Wolkkolom in november vorig jaar, toen Israël Gaza zwaar bombardeerde als reactie op de toenemende terreuraanvallen op zuidelijk Israël.

Lieberman zei voor Israël Radio, dat de Hamas-bestuurders van Gaza 'niet van plan zijn zich ooit te verzoenen met enige Joodse aanwezigheid' in het land Israël, zodat dergelijke escalaties alleen maar een constant kenmerk van het leven worden voor de Israëli's die in het gebied wonen.

Het noodzakelijke alternatief is volgens Lieberman om 'terug te gaan naar de Gazastrook en een grondige schoonmaak uit te voeren'.

De nachtelijke raketaanval is waarschijnlijk het gevolg van een interne breuk tussen Hamas en de Islamitische Jihad, een van de kleinere terreurgroepen die ook Gaza als uitvalsbasis gebruiken.

Functionarissen van Islamitische Jihad zeiden maandag, dat zij de regering van Hamas over Gaza niet langer erkennen. Als het conflict tussen beide organisaties toeneemt, verwacht Israël meer provocaties, waarmee men het land in de strijd wil betrekken.

Volgens het Palestijnse persbureau WAFA is Hamas bezig met het opzetten van een strijdmacht die het afvuren van raketten moet voorkomen, en werden de raketten afgeschoten nadat een Hamas schutter een vooraanstaand lid van de Islamitische Jihad had gedood, waarna Islamitische Jihad Hamas beschuldigde van verraad.

WAFA meldde ook, dat de Israëlische luchtmacht maandagochtend vergeldingsaanvallen had uitgevoerd op verschillende locaties, waarbij geen gewonden vielen maar alleen materiële schade werd aangericht. Volgens INN werden twee wapenopslagplaatsen en een lanceerplatform van Islamitische Jihad geraakt.

Tevens werd de grensovergang Kerem Shalom, de enige doorgang voor goederen naar Gaza, tot nader order gesloten.

Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.