11 Chesjwan 5782 | 17 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Antisemitisme wereldwijd leeft verder voort
Publicatiedatum: vrijdag 28 juni 2013 Auteur: Redactie | 847 keer gelezen
Redactie, Antisemitisme binnenland, Antisemitisme buitenland, Europese Unie, Verenigde Staten »
Hoewel wij niet altijd in staat zijn om alles omgaande Israël of de Joodse gemeenschap wereldwijd te schrijven door zowel de bouw van onze nieuwe website en andere nieuws, betekent niet dat er minder sprake is van antisemitisme. Een aantal gebeurtenissen wereldwijd, zij het kort omschreven. Een greep uit de maand juni 2013.

De meest recente antisemitische incident in Canada, waren de uitdrukking "f --- Israhell" en twee swastika die op 14 juni zijn gespoten op de Naot schoenenwinkel gelegen op St. Denis Straat in Toronto.

De Joodse eigenaar van deze schoenenwinkel is de afgelopen twee jaar al doelwit geweest van een boycotcampagne van de anti-Israël groep PAJU [Palestijnse en Joodse Eenheid]. Activisten van PAJU proberen het publiek te overtuigen geen Israëlische producten te kopen.

Afgelopen week heeft Prins Charles van Groot Brittannië zijn zorg geuit over de toenemende antisemitisme in zijn land. Hij deed dit tijdens een afscheidsfeest van de Britse Opperrabbijn Rabbi Sacks. De Britse Royal waarschuwde ook voor "andere giftige en invaliderende vormen van intolerantie", verwijzend naar een recente reeks aanvallen op moskeeën waar een speciaal getrainde groep van Joodse beveiligers in Londen het initiatief heeft genomen om niet alleen de Joodse gebedshuizen, maar ook deze moskeeën te beschermen.

Het Simon Wiesenthal Center veroordeelde ruim een week geleden een verbale aanval op een Joodse journalist Flor Mizrachi Angel door de Gouverneur van Panama, Omaira Mayin Correa. Mizrachi Angel beschuldigde de regering ervan dat het zich legaal dekt tegen eventuele beschuldigingen van corruptie. Correa noemde Mizrachi Angel "die kleine jongen van de Gestapo."

Bijna twee weken geleden heeft een man in de optocht van een Hachnasas Sefer Tora gereden. Deze inwijding van de Torarol vond plaats in Londen op de Stamford Avenue. Het gebeurde te midden van de dansende vreugde van honderden mensen en kinderen van de Joodse gemeenschap. Niemand raakte tijdens dit incident gewond.

Een charedische [orthodoxe] Joodse familie in Toronto werden twee weken geleden op een ochtend op zeer onaangenaam verrast toen zij een swastika en de woorden "let op je kinderen" op hun garagedeur lazen. De vandalen zijn schijnbaar ook de garage binnengedrongen en hadden onder andere een hakenkruis op een babystoel getackt.
Dit incident was de tweede keer in afgelopen weken die de familie moesten ondergaan. Eerder hadden vandalen een hakenkruis op hun auto gespoten.

Eveneens twee weken geleden is een Israëlische man bij het graf van Rabbi Nachman in Ulman in de Oekraïne ernstig in elkaar geslagen door een groep dronken antisemitisten. Ze riepen antisemitische opmerkingen en maakten nazi-groeten om vervolgens de man in elkaar te slaan.
De man is lid van de Breslovse Chassidiem. Hij moest behandeld worden in het ziekenhuis.

De Franse overheid financiert een museum in Parijs die een expositie houdt waarin terroristische zelfmoordenaars worden 'vermenselijkt'. Het gaat over Arabische terrorisme in het algemeen en zelfmoordaanslagen in het bijzonder.
De tentoonstelling, dat 'Dood' heet, beschikt over foto's van terroristen thuis met hun familie, maar ook jeugdfoto's. Ook worden er foto's getoond van huilende moeders van kinderen die zichzelf hebben opgeblazen.
De verontwaardiging van de Joodse gemeenschap in Parijs is groot en hebben bijna twee weken geleden een demonstratie gehouden. "Er moet meer waakzaamheid te zijn," zei Roger Cukierman, voorzitter van CRIF, de grootse Joodse antisemitisme-organisatie van Frankrijk. "Ene moment vecht Frankrijk tegen terroristen in Mali en op het andere moment worden terroristen geëerd."

Twee weken geleden is er een melding gemaakt dat een lid van een schoolraad in Californië die onderhevig is aan een onderzoek. Het gaat om het bestuurslid van de Saugus Union School District Stephen Winkler.
Na dubieuze reacties op pro-nazi en andere controversiële standpunten op Twitter, heeft de locale media bevestigd dat hij ook verschillende ondersteunende reacties heeft gegeven op video's op Youtube die Adolf Hitler en de nazi-partij adoreren.
Reactie van Winkler was: "Ik ben mijn hele leven lid van de Democratische Partij. Hoe kon je dan als een liberale democraat ook een aanhanger van Hitler zijn? Dat is een absolute tegenstrijdigheid."

Ruim twee weken geleden werden schoolmuren in Californië belaagd met swastika's, haatberichten en bedreigingen tegen het adres van President Barack Obama. De graffiti is ontdekt in de vroege uren door het staf van de Leichman High School Special Education Center op de campus ontdekt.
De schade bedroeg ongeveer 2500 dollar. 

De Griekse parlement zit met hun handen in het haar. De ADL [Anti-Defamation League] dringt de Griekse regering namelijk er op aan om de verschillen binnen zijn coalitie bijster snel op te lossen. Dit in het kader van de opmerking op 6 juni van Ilias Kasidiaris van de neonazipartij de Gouden Dageraad die de Sjoa [Holocaust] ontkent. Kasidiaris refereerde naar de Grieks-Israelische zakenman en parlementaire commissie die belastingonderduikring onderzoekt. Kasidiaris zei daarop: "de Jood Sabby Mionis is de sleutel van deze zaak... maar hij zal niet komen opdragen, omdat hij denkt dat er in deze commissie Holocaustontkenners zit. En inderdaad, er zitten ontkenners van de Holocaust in deze commissie."
In een brief aan premier Antonis Samaras, drong de directeur van ADL Abraham H. Foxman er bij de premier aan om zijn belofte na te komen die hij maakte op 19 maart in zijn toespraak in de Monastiriotes Synagoge om nieuwe en strengere antiracisme wetgeving uit te vaardigen.
Kasidiaris heeft een geschiedenis van antisemitische opmerkingen in het Griekse parlement, zoals het lezen van een fragment van het uiterst antisemitische document, de Protocollen van de Wijzen van Zion. 

Begin juni heeft de Opperrabbijn van Rome Shmeul Riccardo Di Segni zijn zorg geuit over een week lang antisemitische incidenten. Op diverse plekken in Rome als in Verona zijn antisemitische graffiti gespoten. De rabbijn die ook onderdeel is van de Europese Conferentie van Rabbijnen, zei: "Zulke incidenten gebeuren nu eenmaal van tijd tot tijd, maar een groot aantal binnen twee, drie dagen is zeer verontrustend. Maar het antwoord op deze gevallen van antisemitisme is het het voorzetten van de dynamiek en Joodse activiteit in de stad, maar ook de verdieping van de Joodse identiteit onder de Joden in Italië. Deze geest zal allen die ons kwaad willen doen verslaan."
Zowel Burgemeester Gianni Alemanno van Rome als Gouverneur Nicola Zingaretti van de Lazio Regio hebben hun sympathie aan de Joodse gemeenschap geuit. 

Tot slot van een greep antisemitische incidenten in de maand juni, is de brute aanval van een rabbijn in Offenbach bij Frankfurt begin deze maand.
Een 39 jarige Chabad-rabbijn werd in het winkelcentrum van de Duitse Offenbach aangevallen door een groep jongemannen. Rabbi Menachem Mendel Gurewitz werd door 6 tot 8 mannen aangevallen terwijl zij riepen “g---- Jood”. De jonge rabbijn werd door een vriend gered die met een auto kwam aanrijden. Middels zijn mobiele telefoon heeft Gutewitz geprobeerd foto's te maken van zijn aanvallers. Deze aanvallers zijn inderdaad gehoord en ontkenden de opmerking van "g---- Jood" naar Gurewitz, maar zij zouden het gezegd hebben tegen een van hen onderling omdat hij zo 'gierig' deed.
Gurewitz vertelde dat verbale antisemitisme en beledigingen aan zijn zonen een dagelijks tafereel zijn in Offenbach, waar een derde van de burgers geen Duitsers zijn.
In de afgelopen maanden werden verscheidene Joden, waaronder rabbijnen, aangevallen of mondeling beledigd op de straten in Duitsland.

Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.