22 Chesjwan 5782 | 28 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Bezorgdheid over haat tegen ultraorthodoxe soldaten
Publicatiedatum: donderdag 04 juli 2013 Auteur: De Redactie | 869 keer gelezen
IDF, Maatschappij, Charediem, Jodendom en de IDF »
Ultraorthodoxe Joden waren tot nu toe vrijgesteld van militaire dienstplicht in Israël, maar in de toekomst zullen ze ook verplicht worden tot gewapende dienst, net als hun Joodse landgenoten. Tienduizenden ultraorthodoxen protesteren dusver tevergeefs tegen deze nieuwe regels van de overheid.

Een aantal ultraorthodoxen heeft zich vrijwillig bereid verklaard, hun dienst te vervullen in het Israëlische leger, waarna ze hevige vijandigheid van hun geloofsgenoten ondervinden. De legerleiding maakt zich er zorgen over.

Generaal Gadi Agmon, hoofd van de afdeling Planning en Personeelszaken van het Israëlische leger, meldde gewelddadige aanvallen op de ultraorthodoxe soldaten. In heel Israël worden ze uit hun synagogen verjaagd, en hun kinderen worden afgewezen door de religieuze scholen.

Anderen werden het slachtoffer van gewelddadige aanvallen en vandalisme. De soldaten werden met stenen bekogeld en geslagen, hun autobanden lek gestoken en hun huizen overvallen. 'We zijn getuige van een ongekende campagne tegen ultraorthodoxe soldaten', benadrukte Agmon voor een commissie van het parlement.

De generaal waarschuwde voor de groeiende geweld tegen ultraorthodoxe Joden in het leger. Daarom hebben de Israëlische strijdkrachten nu een speciale afdeling opgezet, die zich alleen bezig houd met de klachten van de zogenaamde Charediem-soldaten.

Tot nu toe hebben ongeveer 80 ultraorthodoxe soldaten daar geklaagd over vandalisme en discriminatie. Een woordvoerder van de politie meldde echter, dat er slechts drie klachten zouden zijn ontvangen, die nu worden onderzocht.

De politie betuigde, dat ze het probleem zeer ernstig opvatten. 'We doen alles wat in onze macht ligt om de daders te arresteren. Dat werkt echter alleen wanneer die acties aan ons worden gemeld', verklaarde een woordvoerder van de politie.
Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.