15 Tisjri 5782 | 21 september 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Charedische [orthodoxe] vrouwen overweldigden de Women of the Wall
Publicatiedatum: maandag 08 juli 2013 Auteur: Redactie | 935 keer gelezen
Jeruzalem [Al-Quds], Redactie, Kotel [Klaagmuur], Maatschappij, Charediem, Women of the Wall, Rosj Chodesj »

Vanmorgen was het weer zover. De Women of de Wall kwamen weer bij de Kotel bijeen om Rosj Chodesj op hun manier te vieren. Dit betekent met tefillien [gebedsriemen] en taliet [gebedskleed] om en een keppel op. Alleen werden zij dit keer overrompeld. De vrouwen gedeelte aan de Kotel Plein veranderde namelijk in een gebied waar een directe confrontatie plaatsvond tussen charedische en niet-charedische Joden.

Deze keer werden de [inmiddels] 150 vrouwen van WoW opgewacht door maar liefst 5000 jonge charedische vrouwen die Wow verhinderden om bij de vrouwengedeelte te komen. Sommige bekogelden de WoW met eieren en zakjes water.

Maar er wachtte naast de 5000 charedische vrouwen nog een verrassing voor de vrouwen van de WoW. Hoewel zij een ruimte aan de vrouwenkant aan de Kotel hadden gereserveerd, konden zij daar niet komen. Honderden charedische mannen maakten de toegang voor deze vrouwen onmogelijk, waardoor de politie de WoW de toegang tot de Kotel heeft geweigerd. In plaats daarvan werden zij naar een - voor hen gereserveerde - klein omheinde plaats gestuurd bij de ingang van de Kotel Plein.

Vervolgens werd de politie - samen met Reform-rabbijnen - door de WoW beschuldigd dat zij zij bezweken onder de druk van de 'gewelddadigheden van de charediem'. Yossi Duits (Verenigde Torapartij) van het gemeentebestuur van Jeruzalem zag het conflict heel anders: "De Kotel is een plaats die de Joden verenigt. Het is een schande dat op de eerste dag van de maand Av een groep vrouwen [Red. verwijzend naar de WoW] hierheen komt en de mensen verdeelt."

Het wordt steeds duidelijker dat de WoW niet alleen omstreden is op religieus gebied, maar ook op politiek gebied kunnen er vraagtekens achter de oprechtheid van deze vrouwenorganisatie gezet worden.

Zo krijgt de WoW financiële steun van de NIF, de New Israel Fund. Dezelfde NIF is nauw verbonden met voormalig Knessedlid prof. Naomi Chazan. Zij was voor vele jaren voorzitter van de fonds. De fonds raakte in opspraak doordat 92% van de Israëlische quotes die de Goldstone-rapport aanhaalde, vanuit organisaties kwamen die door NIF worden gefinancierd. 

Dit rapport werd vervolgens door de VN-commissie ingediend om Israël in diskrediet te brengen. Achteraf bleek Richard Goldstone, zelfs Joods en voormalig rechter, spijt te hebben betuigd voor dit vernietigend rapport.

De NIF is gespecialiseerd in het organiseren van – en fondsenwerving voor de oprichting van anti-Israëlische krachten. Variërend van radicale Arabische groepen en illegale immigranten tot extreme feministische groeperingen.

Is er dan sprake van gevaarlijke verdeeldheid of gezond pluralisme? De lezer mag zelf zijn of haar conclusie trekken.

Er viel slechts 1 arrestatie.

Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.