25 Kislew 5782 | 29 november 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
De IDF arresteert een vijf jarig jongetje of...
Publicatiedatum: zondag 14 juli 2013 Auteur: Redactie | 935 keer gelezen
IDF, Defensie en Veiligheid, Redactie, Chevron, IsraĆ«lische mensenrechtenorganisatie B'Tselem, Wegterreur en stenen-gooien »

Wadi aan de hand van een familielid.

Begin vorige week werd in Chevron een jongetje van 5 aangehouden door de IDF. Wadi Maswadeh is opgepakt omdat hij nabij Ma'araat Hamachpela, de graven van de aartsvaders, een steen naar een auto gooide. Zijn intentie, naar zijn eigen zeggen, was het mikken van een steen op een hond, maar er werd per ongeluk een auto geraakt. De linkse Israëlische mensenrechtenorganisatie B'Tselem heeft beelden van de vermeende arrestatie vrij gegeven en deze op YouTube gezet.

Volgens B'Tselem neemt een Palestijnse jongen, een familielid, het kind bij de hand en probeert de boel op een rustige plaats te sussen. Dan komt de IDF weer aan en de jongen vertelt de militairen waar het kind woont. Dan wordt hij meegenomen naar een legerjeep en wordt hem verteld dat hij moet instappen. Volslagen in paniek weigert het kind in te stappen. Een andere man komt eraan en stapt samen met het jongetje in de jeep.

De jeep reed vervolgens naar het huis van het jongetje en de militairen vertellen de moeder dat Wadi zou worden overgedragen aan de Palestijnse politie. Hoewel de militairen een half uur op de vader - Karim Maswada - moesten wachten, kwam de vader op verzoek van de IDF erbij omdat de IDF hem ook wilde spreken. Samen met het jongetje wordt hij meegenomen naar de IDF commando centrum in de buurt en overgedragen aan de PA politie. Daar zijn ze 2 uur vastgehouden.

Zonder twee kanten van het verhaal te hebben belicht, geeft deze berichtgeving het idee alsof de IDF de mensenrechten geschonden heeft. Maar de situatie is op drie manieren te interpreteren:

1. de ergste situatie: IDF heeft het ventje meegenomen enkel en alleen om een steentje gooien naar een hond. Klap op de vuurpijl wordt zijn vader ook nog eens geblinddoekt.
2. Er wordt haat bij het kind met de paplepel ingegoten en
3. een combinatie van de eerste en de tweede interpretaties.

De IDF heeft gereageerd op de wereldwijde aantijgingen dat zij de mensenrechten hebben geschonden. Net voor Sjabbat zei de IDF dat het kind werd vastgehouden omdat hij de openbare veiligheid in gevaar heeft gebracht, maar dat hij nimmer formeel is aangehouden noch van iets is beschuldigd. Later gaf het kind hoogst persoonlijk aan AFP toe dat hij een steen naar een hond gooide en per ongeluk een auto raakte.

"Het is van cruciaal belang dat kinderen weten dat zelfs de stenen die door kinderen worden gegooid een dodelijke gevolg kunnen hebben," was de reactie van de IDF.

Maariv columnist Ben Dror Yemini schreef over het incident dat uiteraard voorspelbaar veel aandacht in de Israëlische en buitenlandse media kreeg. Hij schreef: "Op de dag waarop een Israëlische soldaat een Palestijnse jongen gevangen neemt, worden nog eens 100 mensen gedood in Syrië. De meeste van hen zijn onschuldig. Dit is het daggemiddelde. Het kan zo gebeuren dat een 'soldaat' van een jihadistische groep drie vrouwen onthoofd. In Nigeria, Somalië of Mali worden tientallen kinderen afgeslacht of sterven zij van de honger. ”

"Maar er is een groot verschil tussen al die verschrikkingen en het kind dat werd vastgehouden in Chevron," merkte Yemini op. "130.000 kinderen stierven van de honger in Somalië omdat de jihadisten besloten geen voedsel aan hen te geven. Het verhaal bereikte de wereld nauwelijks en als het dat wel deed, was de aandacht marginaal."

"Voor zover de mensenrechten en de rechten van het kind betreft," legde hij verder uit, "het probleem is dat het verhaal over het vasthouden van een kind in Chevron veel meer aandacht zal krijgen dan de honger van 130.000 kinderen."

“De overvloed aan camera-opname van iedere enkele misstap dat door de IDF wordt veroorzaakt is daarom ook een morele aberratie,” voegde hij eraan toe.

Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.