24 Sjewat 5782 | 26 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Joden geweerd op de Tempelberg op de vooravond van Tisja B'Av
Publicatiedatum: maandag 15 juli 2013 Auteur: Redactie | 1.053 keer gelezen
Tisja Be'av, Apartheid, Jeruzalem [Al-Quds], Redactie, Tempelberg [Berg Moriah], Maatschappij, Antisemitisme buitenland »
Vanaf vanavond na zonsondergang zullen wij de val van onze twee Tempels middels onder andere een tsoem [vasten] herdenken. Veel Joden zullen wereldwijd hun synagoge bezoeken om samen Eecha [Klaagliederen] op te zeggen.

In het kader van deze treurdag wilden vanmiddag honderden Joden de Tempelberg bestijgen. De Tempelberg is het heiligste plekje in de wereld voor de Joden en aangezien we de val van de twee Tempels gaan gedenken, was dat voor deze Joden hét moment om naar de Berg te gaan. Echter stuitten zij op een groot structureel probleem. Michael Fua, Fractieleider van de Likud partij, was daar aanwezig en heeft dit gefilmd.

"Vandaag, aan de vooravond van Tisja B'Av, hebben de politie weer gefaald in het vervullen van hun verplichtingen," meent Fua. "Honderden Joden uit alle delen van het land kwamen naar de Berg en moesten voor een hele lang tijd in de rij bij de ingang van de Berg wachten. Er was slechts één poort waar de Joden doorheen mochten, terwijl honderden moslims van alle poorten zonder controle of vertraging de Berg op mochten."

"Toen een derde groep Joden door de politie werden doorgelaten, gingen veel moslims zich groeperen en begonnen te schreeuwen. Zoals altijd... in plaats dat men voorkwam dat de relschoppers zich gingen groeperen, liep de politie snel op de Joden af en stelde hen niet in staat om de volledige toer op de Berg af te maken, maar werkten de Joden snel weg via de dichtstbijzijnde poort."

Fua verklaarde verder: "De video laat dr. Yoel Elitzur zien met een aantal Joden die de Berg willen beklimmen en door een islamitische menigte wordt geconfronteerd. Dit is heel gewoon tijdens dagen als deze. Toch is het verbazingwekkend om te zien hoe de Israëlische politie het in de kaart speelt ten gunste van de islamitische relschoppers. En eigenlijk moedigen zij hen aan amok te maken en te dreigen."

"Dit scenario is wat vooraf al te verwachten is. Zodra de politie hun gedrag bijstelt, zal de scenario ook veranderen."

Vrijheid van g'dsdienst
Regelmatig heeft ook Knesset lid Moshe Feiglin van Likud problemen met het gezag zodra hij de Tempelberg wilt bestijgen.

In een brief aan de procureur-generaal Yehuda Weinstein geeft Feiglin aan dat de politie werkt op een manier dat in strijd is met drie fundamentele wetten: de basiswet van zowel Jeruzalem, als die van de Knesset én de basiswet over menselijke waardigheid en vrijheid. Hij haalt ook de basiswet aan die onlangs door een rechter in zijn betoog is aangehaald en dat is de wet van Vrijheid van g'dsdienst en levensovertuiging dat de basis vormt van de Verklaring van de Onafhankelijkheid van de Staat Israël en basiswetten van de Knesset.

De Tempelberg is de heiligste plaats van het Jodendom, waar de twee heilige Tempels ooit hebben gestaan voordat ze verwoest werden door de respectievelijk Babylonische en Romeinse rijken. Vanavond na zonsondergang en morgen de hele dag markeert deze treurdag de vernietiging van beide Tempels. Beide vernietigingen vonden plaats op de negende dag [Tisja] van de maand Av [B'Av].

Ondanks het opperste belang voor Joden wereldwijd, zijn Joden onderworpen aan draconische beperkingen op de Berg, met inbegrip van een verbod op het dawnen [bidden]. Dit vanwege de aanwezigheid van een islamitische complex dat beheerd wordt door de Waqf Islamitische Trust, maar ook door de constante bedreigingen van islamitische groeperingen. Onder niet nader beschreven "veiligheidsoverwegingen", is de Israëlische politie in staat de rechterlijke beslissingen te omzeilen dat Joden daar namelijk wél mogen bidden. Door deze "veiligheidsoverwegingen" kan het op individuele basis Joden verboden worden om daar te dawnen of zelfs op de Berg rond te lopen.

Maar mocht je als Jood toch de Berg op komen, dan wordt je op de voet gevolgd door de Israëlische politie en Waqf bewakers om te voorkomen dat je gaat dawnen of andere religieuze rituelen uitvoert zoals enkele kinderen paar weken geleden van het uitvoeren van alle andere religieuze rituelen. Hoewel Israël continue beschuldigd wordt dat zij een apartheid regime ten aanzien van de Palestijnen hanteert, zijn juist de niet-Joodse bezoekers niet onderworpen aan dergelijke beperkingen.

Behalve Joden te verbieden om op de Berg te dawnen, is de Waqf ook verantwoordelijk van het vernielen van Joodse artefacten op de Berg om de Joodse band met de Tempelberg en met Jeruzalem te wissen.

Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.