21 Sjewat 5782 | 23 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Gush Katif: na 8 jaar 50% van de ontheemden nog steeds dakloos
Publicatiedatum: woensdag 17 juli 2013 Auteur: Redactie | 1.237 keer gelezen
Tisja Be'av, Gaza, Yesha - Westbank, Redactie, Gush Katif, Raketaanvallen »
Naast de hoge werkloosheid hebben gezinnen nog steeds te kampen met loze beloften. Dit 8 jaar nadat zij op een grove wijze ontworteld zijn uit hun omgeving. Allemaal in de naam van vermeende vrede met de Palestijnen. Antwoord: tientallen duizenden en nog eens tientallen duizenden raketten uit Gaza op Israel.

Vandaag is het precies 8 jaar geleden, dag na Tisja B'Av, dat de Staat Israel bijna 10.000 Joden uit Gush Katif heeft gezet en hen gestuurd heeft naar de gemeenschappen van Homesh en Sanur in noord Samaria.

Vaker hebben wij geschreven dat een officieel onderzoekscommissie heeft vastgesteld dat de staat gefaald heeft in het behandelen van de slachtoffers. De helft heeft nog steeds geen permanente huisvesting, aldus de statistieken van de Raad voor de Ontheemden van Gush Katif.

Van de 1450 gezinnen die nog steeds onderdeel zijn van de gemeenschap van Gush Katif, hebben slechts 679 gezinnen een nieuw permanente onderkomen doordat zij het bouwproces - middels aanschaf van een perceel - hebben kunnen voltooien.

Van de 1100 die recht hebben op huisvesting en daadwerkelijk een perceel hebben gekocht, zullen 150 gezinnen niet in staat zijn dit bouwproces af te ronden door stomweg geldgebrek. Hierdoor raken zij nog dieper in zowel financiële als emotionele problemen. Van deze 150 gezinnen, moeten 60 nog eens extra bijstand krijgen om het bouwproces te kunnen voltooien.

Het is een vicieuze cirkel. De werkloosheid onder de ontheemden van Gush Katif is erg hoog. Voordat zij uit Gush Katif werden gezet voor de 'terugtrekking' van Israel uit Gaza, was de werkloosheidcijfer 4%. Nu is het verviervoudigd. Dit is een nasleep van de uitzetting. Vooral onder de mensen van 55 jaar en ouder.

Boeren zonder grond
Van de 390 agrarische gezinnen, hebben slechts nabij 190 gezinnen daadwerkelijk land ontvangen. Ongeveer 50 gezinnen wachten nog steeds op lansbouwgrond die hen beloofd was in de onderhandeling die leidde tot de ondertekening van een overeenkomst met de staat, een jaar geleden.

Ongeveer 150 agrarische gezinnen hebben een vergoeding ontvangen, maar hebben de agrarische sector verlaten.

Daarom heeft Eliezer Orbach, voorzitter van de Raad van de Ontheemden, vandaag verklaart dat de staat Israel 'gefaald' heeft in het afhandelen van de ontheemden. Benny Katzover van de achterban van de Raad van de Bewoners van Samaria stelt het scherper: "Vandaag is het duidelijker dan ooit dat de ontruiming een misdaad was, ook nog eens een domme daad vanuit een veiligheidsoogpunt."

"De gefaalde behandeling van de mensen van Gush Katif en Noord-Samaria bewijst, voor degenen die nog steeds twijfels heeft, dat zowel de ontruiming als de revalidatie te haastig is uitgevoerd. Dit teneinde om de strafbare feiten door de familie Sharon te verdoezelen."

Er worden nog steeds aanhoudende beschuldigende vingers op Ariel Sharon gericht, die was premier van Israël tijdens de terugtrekking, omdat hij met de ontruiming ingestemd zou hebben als onderdeel van een deal tussen hem en afdelingen binnen het gerechtelijk systeem.

De vermeende deal zou betekenen dat Sharon en zijn zonen niet vervolgd zouden worden voor omkoping. Deze smerige affaire staat bekent als "het Griekse eiland schandaal".

Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.