24 Sjewat 5782 | 26 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Wij zullen deze schande rechttrekken: De Aftermath van Tisja B'Av
Publicatiedatum: donderdag 18 juli 2013 Auteur: Redactie | 1.030 keer gelezen
Tisja Be'av, Apartheid, Jeruzalem [Al-Quds], Redactie, Tempelberg [Berg Moriah], Sharia »
Ingang van de Tempelberg bleef voor de Joden tijdens Tisja B'Av gesloten.

Omdat tijdens Tisja B'Av honderden Joden - waaronder diverse jesjivot [religieuze scholen] en Knesset leden [Ze'ev Elkin en Shuli Moalem-Refaeli] – door de politie werden verhinderd om de Tempelberg te bestijgen, hebben activisten beloofd hun campagne voort te zetten om het recht van de Joden op de Tempelberg te laten dawnen [bidden] op te eisen. Deze beperking dat de wettelijke vrijheid van g'dsdienst aantast, is inmiddels onderworpen aan een nationaal debat.

Diverse acties - zoals een grote protestmars - heeft de afgelopen week in Jeruzalem al plaats gevonden. Aan deze acties hebben ook politici aan meegedaan zoals de vice-minister van Defensie Danny Danon [Likud-Beyteinu], vice-minister van Buitenlandse Zaken Ze'ev Elkon [Likud-Beyteinu], vice-minister voor Religieuze Diensten Rabbi Eli ben-Dahan [Joods Thuis]. Maar ook Aryeh Eldad [Hoogleraren voor een Sterk Israel] en voormalige gevangene van Tsion Rabbi Yoseph Mendelevich.

"Het is ongelooflijk dat Joden in Jeruzalem niet vrij zijn om te bidden omdat autoriteiten capituleren onder de islamitische druk. Hierdoor worden de rechten van Joden beperkt om te bidden op onze heiligste plaatsen," zei Nadia Matar van de 'Women in Green'-organisatie.

Afgelopen dagen hebben ook aanhoudende dreigementen vanuit islamitische groeperingen plaats gevonden, waardoor de politie naar hen zeggen vanuit veiligheidsoverwegingen bezweken zijn onder diezelfde druk. Een van de dreigementen kwam van de Imam van de Tempelberg - Imam Al Hammouri. Afgelopen vrijdag bedreigde hij de Verengde Staten en Europa tijdens zijn preek afgelopen vrijdag: "Het Kalifaat zal terugkeren... wij verlangen ernaar om het te reinigen van de onreine... blijf met jullie handen van de moslims af!"

Imam Al Hammouri is lid van de pan-islamitische Hizb ut-Tahrir [Partij van de Bevrijding] dat in Jeruzalem gestationeerd is. Deze organisatie is opgericht in 1953. Het heeft ongeveer een miljoen leden over 40 landen verspreid. Deze organisatie heeft als doel om wereldwijd een islamitische kalifaat [islamitische Rijk] op te zetten waarin de sharia aan de onderdanen zal worden opgedrongen.

De Joden die deze week de berg wel wisten te bereiken, werden door een menigte moslimextremisten praktisch onder de voet gelopen.

Vice-minister van Defensie Danny Danon verklaarde dat er géén echte "vrijheid van g'dsdienst" in Israel heerst, omdat Joden worden verhinderd te bidden bij hun heiligste plaats. Hij verwierp resoluut het idee dat dreigementen door islamisten of internationale druk de regering de Joden moet beschermen door hen niet op de Tempelberg toe te laten.

"Wij hebben helemaal niet de toestemming van de moslimwereld nodig voor ieder luttele handeling die we willen verrichten. Wij doen wat het beste is voor het Joodse volk. Het is de taak van de politie om met alle scenario's rekening te houden en vrijheid van g'dsdienst te waarborgen voor de Joden op de Tempelberg," zei Danon.

"Onze rechten op Jeruzalem zijn voor eeuwig en niet afhankelijk van iemand anders. Tijdens deze dagen, wanneer wij de verwoesting van Jeruzalem herdenken, kunnen we alle internationale druk en bedreigingen in perspectief plaatsen. Iedereen die in onze historische rechten geloven, zal niet afgeschrikt worden door deze bedreigingen."

De Tempelberg is de heiligste plaats van het Jodendom. Het is de plek waar onze twee Tempels hebben gestaan. Allebei zijn op de dezelfde datum - Tisja B'Av - verwoest door respectievelijk de Babyloniers en de Romeinen. Deze datum is zo belangrijk dat zelfs de beurs in Tel Aviv op Tisja B'Av gesloten is en de burgemeester van Jeruzalem, Nir Barkat, maandagavond naar zijn eigen zeggen op zijn favoriete plek te vinden was - 'Ier Dawied [de Oude Stad van David] - om te lezen uit Eicha [Klaagliederen]. Hij verklaarde: "Het is een van de belangrijkste plaatsen in Jeruzalem en mijn favoriete plek. Er is een duidelijke toename in het aantal bezoeken in de afgelopen 5 jaar. Steeds meer sectoren van de openbare publiek verbinden zich daar aan [refererend naar de heilige plaatsen in Jeruzalem]. Deze liefde groeit." Hierna ging Barkat naar Kotel om Kinot te reciteren.

Maar ondanks dit zijn Joden een of andere manier toch onderworpen aan die draconische beperking op de Tempelberg. Dit met inbegrip van een verbod op bidden. Dit – zoals eerder aangegeven – vanwege de aanwezigheid van een islamitische complex dat beheerd wordt door de Waqf en dreigementen van islamitische terroristische organisaties. Religieuze Joden die de berg wel kunnen bestijgen worden letterlijk op de voet gevolgd door de Israëlische politie en de Waqf bewakers om te voorkomen dat zij bidden tot de G'd van Israel of het uitvoeren van andere religieuze handelingen zoals een paar Joodse jongetjes kort geleden dat deden.

Daarom was het ook nu weer met Tisja B'Av de Joden verboden de Tempelberg te bestijgen. Het verbod was ingesteld door de politiebevelhebber van Jeruzalem Yossi Pariente.

"Hoe kan het zijn," vroeg vice-minister voor Religieuze Diensten Rabbi Eli ben-Dahan [Joods Thuis] vandaag retorisch, "dat in Israël, in de naam van de beginselen van gelijkheid en vrijheid van religie, Joden verboden worden om de Tempelberg te bestijgen, de heiligste plaats voor Joden, uit angst voor rellen van moslims?"

"Het wordt tijd deze realiteit te veranderen. Het wordt tijd om te stoppen met verschillende excuses over de veiligheid en het onvermogen van de politie om de Joodse burgers te beschermen," besloot hij. "Daarom, zal ik actie ondernemen, met de hulp van G'd, om deze maatregelen te veranderen. Dit zal een ingewikkelde stap worden met veel obstakels, maar dit eeuwigdurende volk is helemaal niet bang voor een lange weg." 

"De situatie waarin gelijkheid en vrijheid van g'dsdienst heilig zijn, zijn principes die alleen voor andere religies dan de Joodse gelden. En dan nog wel in een staat dat bewoond wordt door de Joodse meerderheid, is absurd," verklaarde hij.
Wij zullen hier ongetwijfeld meer over horen, ook [juist] binnen de Knesset.

Niet-Joden hebben overigens geen enkel beperking op de Tempelberg.

Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.