19 Sjewat 5782 | 21 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Moslims hebben wederom Meraat Hamachpela onteerd
Publicatiedatum: vrijdag 19 juli 2013 Auteur: Redactie | 867 keer gelezen
Redactie, Chevron, ontheiliging van Joodse heilige plaatsen »

Vorige week vrijdag, toen Joodse religieuzen bij de Grot van de Aartsvaders [Mera'at HaMachpela] in Chevron aankwamen, werden zij zeer onaangenaam verrast. De Mera'at HaMachpela is verdeeld tussen Joodse en islamitische geloven. Maar vorige week vrijdag was het uitsluitend open voor moslims te ere van Ramadan.

Maar toen de Joodse gedeelte weer geopend werd, waren de Joden diep geschokt.

Twee mezoezot - omhulsel waarin heilige geschriften aan de deurposten worden gevestigd - waren van de de deuren gerukt en gestolen. Een derde was beschadigd. Moslims hadden modder en vuilnis over de Joodse gedeelte gegooid. Planten in de tuin waren ontworteld. Ook is er graffati gespoten.

Rabbi Eli Ben Dahan, vice-minister van Religieuze Zaken en Toezichthouder van Heilige Plaatsen bezocht na afgelopen Sjabbat de plek en verklaarde: "Deze vandalisme moet door staatshoofden worden veroordeeld. Onze voorouders liggen hier. Als Jood roep ik het publiek op je te laten horen en tegen deze 'handtekening' van de Arabieren te protesteren." 

De woordvoerder van de politie Mickey Rosenfeld twitterde vorige week: "De politie is opzoek naar verdachten die 2 mezoezot hebben gestolen gisteravond bij de Meraat Hamachpela." Verder tweeted hij dat vorige week vrijdag meer dan 80.000 moslims deel namen aan de Ramadan op de Tempelberg. "Er zijn geen incidenten gemeld."

Conclusie: als de Joden iets willen vieren of gedenken op de Tempelberg zoals afgelopen week met Tisja B'Av, dan worden ze met geweld van de Tempelberg verwijderd en de toegang ontzegd. Overal breken er rellen uit en worden Joden neergestoken.

Wanneer moslims iets willen vieren, dan wordt de Joodse gedeelte van Meraat Hamachpela gesloten en beschikken zij schijnbaar over de gehele ruimte. Daarnaast laten de Joden hen in hun waarde door hen met rust te laten.

Ontheiliging van de Mera'at Hamachpela aan de Joodse zijde is een steeds terugkerend fenomeen wanneer er een Islamitische feest plaats vindt. De Mera'at is na de Tempelberg de heiligste plek binnen het Jodendom.

Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.