18 Tisjri 5782 | 24 september 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Arabieren dreigen met geweld bij Maarat Hamachpelah tijdens Rosj Chodesj Eloel
Publicatiedatum: woensdag 24 juli 2013 Auteur: Redactie | 844 keer gelezen
Eloel, Heilige Plaatsen, Redactie, Chevron »
Arabieren hebben gedreigd Joden bij Maarat Hamachpelah aan te vallen op Rosj Chodesj Eloel. Rosj Chodesj Eloel, eerste dag de Joodse maand Eloel, valt samen met de 'Nacht van El-Khader', het hoogtepunt van de Ramadan.

De Haminhal haezrahiem - civiele administratie - is de Israëlische bestuursorgaan dat in de Westelijke Jordaanoever opereert. Dit orgaan heeft de Waqf namelijk kort geleden op de hoogte gesteld dat zij de maarat – ondanks het hoogtepunt van de Ramadan - de hele dag alleen voor Joden zullen open houden. De Arabieren reageerden daarop furieus. Het gevolg was de ontheiliging van de grot kort geleden. Dit gebeurde op een vrijdag, de dag dat de Haminhal haezrahiem het altijd tijdens Ramadan de maarat voor de moslims reserveert.
De verwijderde mezoezot zijn inmiddels door de Joodse inwoners van de stad al vervangen.

Ondertussen hebben de moslims hun gemeenschap opgeroepen om Joden die dag aan te vallen wanneer de Haminhal haezrahiem niet terugkomt op haar besluit. "Joden worden vaker in de maarat door moslims lastiggevallen. Er gaat geen week voorbij of er wordt wel door een Arabier gepoogd een aanslag te plegen door een Jood te proberen neer te steken," vertelt een Joodse inwoner van Chevron. “Ondanks de bedreigingen roepen we alle Joden op om juist met Rosj Chodesj Eloel naar de maarat te komen om hen te laten zien dat wij Joden ook rechten hebben op de maarat."

Over het algemeen wordt de Maarat Hamachpela tijdens Joodse feestdagen zoals Pesach, Soekkot, Rosj Hasjana, Jom Kippoer, Sjavoe'ot, maar ook op de eerste dag van de maand Eloel alleen voor Joden gereserveerd. Rosj Chodesj Eloel markeert namelijk het begin van de Sjlichot voor de Sfardische Joden. Echter wordt op El-Khader de grot ook altijd voor moslims gereserveerd. Nu vallen de deze dagen samen.

Tijdens de Tien Dagen van Inkeer tussen Rosj Hasjana en Jom Kippoer, zal de Maarat Hamachpelah in Chevron continu voor Joden geopend blijven. Normaliter kan je de graven van de Aartsvaders tussen 04.00 tot 21.00 bezoeken.

Na de Tempelberg is Maarat Hamachpelah de heiligste Joodse heiligdom.Ook Chevron en Maarat Hamachpela worden door de moslims geclaimd als hun rechtmatige heilige plaats en heiligdom. De Joden in de stad zijn daarom bezorgd dat de moslims er werkelijk alles aan zullen doen te voorkomen dat Joden tijdens de komende Rosj Chodesj de Maarat Hamachpelah bezoeken.

Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.