16 Chesjwan 5782 | 22 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Nieuwe opperrabbijnen in Israel!
Publicatiedatum: vrijdag 26 juli 2013 Auteur: Redactie | 1.075 keer gelezen
Redactie, Maatschappij, Charediem »

Opperrabbijn David Lau

Sinds afgelopen woensdagavond heeft Israël weer twee nieuwe opperrabbijnen. Bijzondere is dat de vader van de beide nieuwe opperrabbijnen ook al eens opperrabbijn van Israel zijn geweest.

Het was tot op de laatste moment spannend, want er werd heel wat gespeculeerd.

De 10 kandidaten waren:
Rabbi Shlomo Zion Boaron,
Rabbi Yitzhak Yosef,
Rabbi Shmuel Eliyahu, rabbijn van Tsfad, een van de belangrijkste spirituele plaatsen in Israel,
Rabbi Yehuda Deri,
Rabbi Ratzon Arusi,
Rabbi Eliyahu Abergel,
Rabbi David Stav,
Rabbi David Lau, rabbijn van Modi'in,
Rabbi Yaakov Shapira en
Rabbi Eliezer Igra.

Opperrabbijn Yitzchak Yosef

Woensdag ging het uiteindelijk tussen rabbi David Stav en rabbi David Lau voor de Asjkenazische opperrabbinale positie. Voor de Sefardische positie streden onderling rabbi Yitzhak Yosef en rabbi Shmuel Eliyahu. Uiteindelijk is er voor rabbi David Lau en rabbi Yitzhak Yosef gekozen. Rabbi David Lau, de zoon van Rav Israel Meir Lau sjlita, is met zijn leeftijd van slechts 47 jaar de jongste opperrabbijn van Israel ooit. Voorheen was dat zijn voorganger rabbi Yona Metzger. Hij trad 10 jaar geleden op 50 jarige leeftijd als opperrabbijn aan. De nieuwe Sefardische opperrabbijn is de zoon van de Rav Ovadia Yosef. Opperrabbijn Yitzchak Yosef neemt de plaats in van Rav Shlomo Amar.

Teleurstelling onder met name de Zionistische orthodoxen
De keuze van de beide door Israel Today genoemde 'kroonprinsen' leverde gemengde reacties op. Vooral de jonge zionistische bevolking hadden een voorkeur voor rabbi David Stav. Boze tongen noemde deze verkiezing het oprichten van rabbinale dynastieën met een duidelijk geval van vriendjespolitiek binnen het Israëlische opperrabbinaat.

Omdat politici zoals Yesh Atid leider Yair Lapid niet staan te wachten op nog een paar charedische [ultra-orthodoxe] opperrabbijnen, is deze keuze voor hen een bittere pil. Lapid poste daarom op zijn Facebookpagina dat het instituut 'Israëlisch rabbinaat' voor vele Israëli's niet relevant is en deed oproep om huwelijken zoals die in Israel worden gesloten over boord te gooien.
Huwelijken in Israel gaan altijd middels het rabbinaat.

Voor een goede strategie om de onenigheid tussen seculier en charediem te kunnen oplossen, hoopten Het Joodse Huis en Yesh Atid op veel gematigder winnaars voor de functie van opperrabbijn. Zij stonden praktisch allemaal achter deze positie voor rabbi Stav. Hij zou dan ook de eerste niet-charedische Asjkenazische opperrabbijn zijn geweest met een veel meer liberale inslag.

Rabbi Stav kon het daarom ook niet laten om lasjon hara te spreken door hardop in de media uit te spreken dat "figuren die geen binding heeft met de samenleving of de staat" vinger wijzend naar Opperrabbijn Yosef, "doen er alles aan om de voortzetting kasjroet gecertificeerd bedrijf van de familie Yosef te verzekeren."
Het opperrabbinaat is namelijk onder andere verantwoordelijk voor de kasjroet.

De nieuwe opperrabbijn bij premier Netanyahu

Premier Binyamin Netanyahu lijkt hier anders over te denken. De volgende dag zaten de nieuwe geestelijke leiders van Israel al op zijn kantoor. Met Wajjiqra [Leviticus] in de hand zei hij tegen de nieuwbakken opperrabbijnen: "Ik wil graag jullie mijn zegen te geven in jullie nieuwe belangrijke posities met een vers uit Wajjiqra: 'hou van je naaste als van jezelf'. Jullie zijn de rabbijnen van het volk van Israël - maar vooral, jullie zijn de rabbijnen van een niet-religieuze maatschappij en die hebben uw hulp, uw geduld, uw kennis, uw eruditie en uw tolerantie keihard nodig. Doe goed wat goed is voor het volk Israel - ik weet ook zeker dat jullie dit zeker zullen doen. Ik wil jullie daarom oprecht uit de diepste van mijn hart van harte feliciteren. We drinken allemaal uit dezelfde bron. Echt, ik denk dat er een grote kans ligt om iets belangrijks te doen is voor de eenheid van Israël en de liefde van Israël."

Opperrabbijn David Lau is vader van 7 kinderen tussen 9 dagen en 24 jaar oud. Hij woont met zijn gezin in Modi'in. Hij benadrukte dat hij een opperrabbijn voor iedereen wil zijn, maar hij wilt zich vooral inzetten in de verhoudingen tussen de Joden in de diaspora en de Staat Israel. Zijn vader liet de media weten dat de keuze van zijn in Israël-geboren zoon een antwoord is de nazi's die een groot deel van zijn familie hebben vermoord. Samen met Rav David Brodman sjlita is hij een van de weinige overlevenden van de Kinderen van Theresienstadt. Beide Ravs zijn ook sinds die tijd vrienden van elkaar.
Opperrabbijn David Lau is overigens dé pioneer van de 13 jaar geleden bedachte populaire online-service “Ask the Rabbi”.

Opperrabbijn Yitzchak Yosef (61) vierde feest met zijn familie en vertegenwoordigers van de ultraorthodoxe Shaspartij in Jeruzalem. Ook Opperrabbijn Lau en zijn vader waren bij het feestgedruis aanwezig. Opperrabbijn Yosef benadrukte dat hij alles zal doen om de Heilige Geschriften geliefd te maken bij de mensen.

De opperrabbijnen zijn door 150 kiesgerechtigde rabbijnen en een groot aantal publieke figuren voor een duur van 10 jaar gekozen.

Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.