25 Kislew 5782 | 28 november 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Een hellende beslissing: 104 terroristen komen vrij
Publicatiedatum: dinsdag 30 juli 2013 Auteur: Redactie | 875 keer gelezen
Terrorisme, Vrijlating terroristen, Naftali Bennett »

En terwijl de geschiedenis bewezen heeft dat het vrijlaten van terroristen nooit een succes is geweest, heeft de regering zondag toegestemd 104 terroristen vrij te laten als een gebaar voor de heropening van de 'vredesgesprekken' met de Palestijnse Autoriteit.

De identiteit van de gevangenen zal worden bepaald door een commissie van ministers die zal worden geleid door premier Beinyamin Netanyahu. De commissie wordt gevormd door minister van Justitie Tzipi Livni, minister van Openbare Veiligheid Yitzhak Aharonovich en minister van Wetenschap Yaakov Perry, een voormalige Shin Bet-chef.

De tegenstemmen kwamen van de minister van Transport Yisrael Katz, minister van Communicatie Gilad Erdan, minister van Toerisme Uzi Landau en minister van Landbouw Yair Shamir. Alle [Likud / Yisrael Beytenu], evenals minister van Economische Zaken Naftaliu Bennett, minister van huisvesting Uri Ariel en minister van Gepensioneerden Uri Orbach, [Bayit Yehudi] stemden eveneens tegen dit gevaarlijk voorstel.

Echter zij werden over ruled door de stemming van premier Netanyahu, minister van Defensie Moshe Yaalon, minister van Binnenlandse Zaken Gideon Saar, minister van Openbare Veiligheid Yitzhak Aharonovich, minister van Strategische Zaken Yuval Steinitz en minister van Aliyah Sofa Landver [Likud / Yisrael Beytenu], minister van Financiën Yair Lapid, minister van Onderwijs Shai Piron, minister van Volksgezondheid Yael German, minihster van Wetenschap Yaakov Perry en minister van Welzijn Meir Cohen, [Yesh Atid], evenals minister van Justitie Tzipi Livni en minister van Milieu Amir Peretz [Hatnua].

Minister van Energie Silvan Shalom en minister van Cultuur Limor Livnat, beide van Likud / Yisrael Beytenu, onthielden zich van stemming.

Partijleider van Bayit Yehudi minister Naftali Bennett merkte het feit op dat Israel ooit met zulke acties begon met het vrijlaten van één enkele terrorist ruilde voor een levende militair. Toen werd het honderden terroristen voor een dode militair. Dat veranderde in ruim duizend voor een levende militair en "nu geeft de overheid ruim honderd terroristen de vrijheid terug voor maar een 'proces'. Zo leren we de wereld dat met ons alles te verhandelen is," waarschuwde hij. Hij wees ook naar het feit dat bij het tekenen van de Oslo-akkoorden ook vrede beloofd werd, wat resulteerde in zelfmoordaanslagen die praktisch direct daarna begon en jaren voortduurden tot de komst van de gewraakte muur. Ook kaartte hij het feit aan de de topontmoeting tussen Ehud Barak en Yasser Arrafat op Camp David alleen al in meer dan 1000 doden resulteerde. 

Minister Uri Orbach [Bayit Yehudi] vergeleek het "vredesproces" met de oude heidense afgod Moloch [wiens aanbidders het menselijke offers bood] "dat moet voortdurend worden gevoed ... en zal nooit verzadigd zijn."

Minister van Transport Yisrael Katz zei dat de vrijlating van deze gevangen een schadelijke impact heeft op de nabestaanden van de slachtoffers van deze 104 terroristen. "Dit druist tegen alle waarden van wederzijdse verantwoordelijkheid in en het zal de Israëlische samenleving alleen maar verzwakken. Het moedigt terreur aan en het is tegelijkertijd een klap in het gezicht van de veiligheidstroepen die hun leven riskeren om die moordenaars op te pakken," zei hij.

Vice-minister van Defensie Danny Danon [Likud] merkte op: "De afschuwelijke terroristen zullen de zomersterren van de Palestijnse kinderen worden," zei hij. "Ze zullen van podium naar podium gaan, hun foto's zullen worden op gehangen in de straten. De Palestijnse leiders zullen met de moordenaars de hele nacht feestvieren en de volgende morgen met ons in één kamer onderhandelingen met ons voeren."

De nieuw Asjkenazische Opperrabbijn van Israel rabbi David Lau noemt het vrijlaten van deze terroristen een gevaar voor de Israëlische samenleving en heeft zijn zorg openlijk geuit.

"Het vrijlaten van deze terroristen zal de Israëlische bewoners blootstellen aan veiligheidsrisico's en het is kwetsend voor de geliefden van de slachtoffers van deze terroristen," zei hij. Ondanks zijn kritiek gaat hij ervan uit dat premier Netanyahu precies weet wat hij doet, want "hij verloor zelf een broer aan terrorisme en schreef een belangrijk boek over de oorlog tegen terreur..."

MK [Knesset lid] Ayelet Shaked [Bayit Yehudi] reageerde gefrustreerd en riep: "Laten we Shin Bet maar direct sluiten." Dit zei zij nadat de baas van Shin Bet Yoram Cohen de regering heeft gewaarschuwd deze terroristen niet los te laten. "De kans dat de gevangenen resideren is relatief groot," zei hij. Jarenlange ervaring in het vrijlaten van terroristen, is het gebleken dat ze de neiging om te resideren in de activiteit waardoor zij in de gevangenis belandden behouden, voegde hij eraan toe.

"Waarom inverteert de staat dan in zo veel middelen om terroristen op te pakken, als je ze uiteindelijk toch weer laat gaan? Waarom zou je ook? Is het niet een schande om meer geld te verspillen aan het eindeloze papierwerk en de bussen die hen weer netjes terugbrengen. Waarom verhogen we überhaupt de BTW? Laten we gewoon snijden in het defensiebudget," sneerde Shaked sarcastisch.

Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.