9 Chesjwan 5781 | 27 October 2020
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
'Iran verder met atoomprogramma dan gedacht'
Publicatiedatum: Thursday 19 April 2007 Auteur: De Redactie | 1.951 keer gelezen
Iran, Nucleaire dreiging »
IAEA-chef Mohamed ElBaradei

(Novum/AP) - Iran is verder met zijn atoomprogramma dan tot nu toe is aangenomen. Dat blijkt volgens het persbureau Associated Press uit een document van het Internationaal Atoomagentschap (IAEA). Iran zou begonnen zijn met het proces waarbij uraniumgas in centrifuges wordt geleid zodat het verrijkt kan worden tot het niveau waarop het geschikt is voor gebruik in wapens.

In het document, een woensdag verstuurde brief van het agentschap aan een Iraanse overheidsfuctionaris, laat de organisatie haar ongenoegen blijken over Irans weigering om waarnemers van het Atoomagentschap toe te laten tot een zogenoemde zwaar water-reactor. Die reactor kan in de toekomst mogelijk plutonium produceren. Plutonium kan, net als uranium, in verrijkte vorm gebruikt worden voor de productie van kernwapens.

Uit de brief valt ook op te maken dat Iran inmiddels 1.300 ultracentrifuges in gebruik heeft in het complex in Natanz, een sterke stijging ten opzichte van eerdere berichten. Twee weken geleden schatten kenners van Irans atoomprogramma, onder wie IAEA-chef Mohamed ElBaradei, dat aantal nog op hoogstens zeshonderd. Het bericht van de zijde van Iran, dat het al drieduizend centrifuges in bedrijf heeft, werd toen als zeer overdreven beschouwd.
Copyright © 2007 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2020 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.