23 Kislew 5782 | 27 november 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Hamas-strijders zeggen bestand met Israël op
Publicatiedatum: woensdag 25 april 2007 Auteur: De Redactie | 1.254 keer gelezen
Jom Ha'atsmaoet, Chamas, Terrorisme, Staakt-het-vuren »
(Novum/AP) - Hamas-strijders hebben raketten en mortiergranaten op Israël afgevuurd als vergelding voor de dood van negen Palestijnen bij Israëlische legeracties in het weekeinde, en gezegd dat ze het vijf maanden oude bestand tussen Israël en de Palestijnen in de Gazastrook als beëindigd beschouwen.

Een woordvoerder van de gewapende vleugel van Hamas zei op de radiozender Stem van Palestina dat het bestand al lange tijd niet meer van kracht is en dat Israël daarvoor verantwoordelijk is. Hamas zegt dinsdag, de 59ste Israëlische onafhankelijkheidsdag, 41 raketten en 54 mortiergranaten te hebben afgevuurd. Israël zei slechts zes raketten en acht mortiergranaten te hebben geteld. Slechts twee raketten kwamen terecht in Israël, ten noorden de Gazastrook, zei het leger. Er vielen geen gewonden en er werd geen schade aangericht. Israëlische helikopters hebben lanceerinrichtingen van Hamas met raketten bestookt, aldus het leger. Het bestand tussen Hamas en Israël dateert uit november.

Hamas-politici gingen niet zo ver om het bestand op te zeggen. De Palestijnse premier Ismail Haniyeh leek de aanval wel te verdedigen door te zeggen dat escalatie van de spanningen de schuld is van Israël. Onder de negen Palestijnse doden van dit weekeinde waren twee burgers. "We hebben ons ingespannen om ons aan het bestand te houden en de Palestijnse houding is positief geweest, maar helaas stuitte onze houding op toenemende en escalerende agressie gericht tegen de Palestijnen", zei hij. "Het is geen Palestijns probleem, het is een Israëlisch probleem."

De woordvoerder van Haniyeh, Ghazi Hamad, gaf Israël eveneens de schuld, maar bevestigde namens de Palestijnse regering het belang van het vasthouden aan en beschermen van het bestand. President Mahmoud Abbas, die in Rome overleg voerde met de Italiaanse regering, zei dat de schending van het bestand uitzonderlijk en van voorbijgaande aard was. Hij riep Israël op 'de noodzakelijke zelfbeheersing' te betrachten.

Israël Radio, dat het leger citeerde, meldde dat de raketaanval bedoeld was geweest als afleidingsmanoeuvre om nog een Israëlische soldaat te kunnen ontvoeren bij de grens met de Gazastrook. In juni ontvoerden aan Hamas gelieerde strijders de Israëlische korporaal Gilad Shalit, die nog altijd wordt vastgehouden.

De Israëlische Premier Ehud Olmert en defensieminister Amir Peretz spraken dinsdag telefonisch over een mogelijk antwoord op de aanval. Peretz noemde het opeisen van de verantwoordelijkheid voor de raketbeschieting door Hamas een ernstige zaak.
Copyright © 2007 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.