27 Kislew 5782 | 01 december 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Maak kennis met de 26 vrijgelaten terroristen en hun slachtoffers
Publicatiedatum: woensdag 14 augustus 2013 Auteur: Redactie | 1.050 keer gelezen
Terrorisme, Vrijlating terroristen »

Onder de druk van de vredesbespreking heeft Israel gisteravond laat de eerste 26 terroristische gevangenen vrijgelaten. De meeste gevangenen zaten vast om gruwelijke moordpartijen.

Middels geblindeerde bussen werden de Palestijnen laat op de avond naar Gaza en de Westelijke Jordaanoever gebracht. Als helden werden zij binnengehaald.

Tegenstanders hebben nog via het hooggerechtshof de beslissing van de regering proberen tegen te gaan, maar dat is niet gelukt. Hoewel het hof liet weten dat zij met de slachtoffers en nabestaanden van de slachtoffers meeleeft, oordeelde het hof dat de regering bevoegd is gevangenen vrij te laten.

De 26 vrijgelaten gevangenen zijn de eersten van de in totaal 104 Palestijnen die worden vrijgelaten. De vrijlating zal in 4 fasen geschieden. De vrijlating was de eis van de Palestijnse Autoriteit om überhaupt weer aan de onderhandelingstafel met Israel te gaan zitten. Echter eist Israel van de Palestijnen terug dat alle 4 stappen van vrijlating alleen geschieden zal, wanneer de Palestijnen dit keer wel aan de onderhandelingstafel blijven zitten.

De regering van Netanyahu heeft het gevoel dat ze niet anders konden dan deze, zeker voor de nabestaanden en slachtoffers, hartverscheurende beslissing te moeten nemen. Juist omdat de ervaring van Israel helaas is, dat het de kans op toename terrorisme door deze beslissing aanzienlijk verhoogd zal worden.

De namen van de gevangenen die vrijgelaten zijn worden hier opgenoemd, maar ook de namen van hun slachtoffers en wat er gebeurd is. Dit doen we niet voor sensatiezucht, maar om mensen tot nadenken te stemmen waarom Israel soms anders handelt dan de wereld van haar verlangt, maar ook dan de mentaliteit van zowel Fatach als Chamas een en hetzelfde is. Nog een argument van ons is dat de namen van de slachtoffers niet vergeten zal worden.

De namen van de gevangenen en slachtoffers zijn:
Kour Matwa Hamed Faiz [1964], gebonden aan Fatach en woonachtig in Judea en Samaria werd gearresteerd in 1985. Heeft levenslang gekregen voor zijn aandeel in de oprichting van een gewapende Fatach cel, voor de moord op Menachem Dadon [22 jaar] in 1983 en voor een poging tot moord.
Menachem Dadon uit Netivot was 22 jaar oud toen hij point-blank range door het hoofd werd geschoten. Hij werd door zijn werkgever gestuurd om bouwmaterialen te kopen in Gaza en hij verliet de winkel niet meer levend. Hij liet een zwangere vrouw en twee dochters achter.

Tsalah Ibrahim Ahmed Mugdad [1966], gebonden aan Fatach en woonachtig van Judea & Samaria, werd in 1993 gearresteerd en veroordeeld tot 32 jaar gevangenisstraf voor de moord op Israël Tennenbaum. Hij zou pas in 2015 vrijkomen.
Israël Tennenbaum [1921] is geboren in Polen en was boer in Moshav Vered en werkte ook als bewaker in een hotel in Netanya. Tsalah drong het hotel binnen en vermoordde Tennenbaum met een metalen staaf. Hij nam gelijk de tv van het hotel mee als buit.

Na'anish Naif Abdel Jafar Samir [1967], woonachtig in Judea & Samaria en in 1989 gearresteerd en levenslang veroordeeld voor zijn aandeel in de moord op de 24-jarige reservist Binyamin Meisner in februari 1989.
Meisner werd in Nablus [Sichem] gelokt, waarna Samir en zijn groep hem met een steen hebben gedood. 

Arshid A'Hamid Yusuf Yusuf [1968] gebonden aan Fatach en woonachtig in Judea & Samaria werd in 1993 gearresteerd en veroordeeld tot vijf keer levenslang. Dit voor de moorden op Nadal Rabu Jaab, Adnan Ayaad Dib, Mufid Kanaan, Tawfik Jaradat en Ibrahim Said Ziad middels messteken. Arsheed werd ook aangeklaagd op een aantal pogingen tot moord. Ook is hij verdacht van 'collaboratie'.

Al-Haj Amar Othman Mustafa [1968] gebonden aan Fatach en woonachtig in Judea & Samaria, werd in 1989 gearresteerd en veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor zijn aandeel in de moord op de 48-jarige Frederik Steven Rosenfeld in juni 1989.
Rosenfeld wandelde in de heuvels bij Ariel toen hij overmeestert werd door een groep herders. Zij staken hem dood en verborgen zijn lichaam.

Matslah Abdallah Salama [1969], gebonden aan Chamas en woonachtig in de Gazastrook, werd gearresteerd in 1993. Hij werd vervolgens veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor de moord op Reuven David in Petah Tikva in 1991.
Samen met een medeplichtige stapte hij in een kleine supermarkt van de 59-jarige in Irak geboren Reuven Davids binnen, bond hem vast, knevelde hem om hem vervolgens dood te slaan. Hij maakte zich uit de voeten door de auto van Davids te stelen. Davids liet een vrouw, drie kinderen en een aantal kleinkinderen achter.

Abu-Musa Salam Ali Atia [1971], gebonden aan Fatach en woonachtig in de Gazastrook, werd gearresteerd in 1994 om veroordeeld te worden voor de moord op Isaac Rotenburg uit Holon. De moord was een onderdeel van een initiatierite om als het ware ingewijd te kunnen worden bij Fatach. Hij werd tot levenslang veroordeeld.
Holocaust overlevende Isaac Rotenberg werd geboren in Polen. De grootste deel van zijn familie werd vermoord in het vernietigingskamp Sobibor, maar Isaac wist te ontsnappen en zocht aansluiting bij de partizanen. Na de oorlog baande hij zijn weg om met het schip naar Palestijnse mandaat te varen, maar werd opgepakt door de Britten en werd in een gevangenkamp in Cyprus tot 1947 vastgehouden. Na zijn vrijlating kwam Isaac in de pre-staat Israël en vochten mee in de Onafhankelijkheidsoorlog. Hij bleef zijn werk als stukadoor ook na de pensioenleeftijd voortzetten. In maart 1994 was hij op zijn werkplek in Petah Tikva, toen hij werd aangevallen door twee Palestijnse arbeiders met bijlen. Hij stierf twee dagen later aan zijn verwondingen. Rotenberg is 67 jaar oud geworden.

Miklad Mahmoud Ziad Salah [1973], gebonden aan Fatach, woonachtig in van de Gazastrook, werd in 1993 gearresteerd en veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor de moord op 39-jarige Yehoshua Deutch in Kfar Yam, Gush Katif. Daarnaast schoot hij op een legerpost en probeerde hij ook nog eens een buurtbewoner vermoorden.
Yehoshua Deutch was bloemenkweeker. In zijn kas werd hij door Miklad in het hart gestoken.

Tsualha Bad Almajid Mahamad [1973], gebonden aan Fatach en woonachtig in Judea & Samaria werd in 1990 gearresteerd en werd veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor de moord op Baruch Heizler die hij met medeplichtigen heeft gepleegd. Hij heeft in 1990 getracht Betty Malka, Shai Cohen en Avishag Cohen van het leven te beroven. Hij was nog minderjarig.
Baruch Heizler - vernoemd naar zijn grootvader, die door Jordaanse beschietingen in de Oude Stad van Jeruzalem tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog werd gedood - was 24 toen hij werd dood gestoken. Heizler reisde met bus 66 in Ramat Gan, nadat hij zijn rit naar de seminarie had gemist. Drie andere passagiers raakten gewond bij dezelfde aanval.

Sha'at Aazat Shaba'an Aataf [1964], woonachtig in de Gazastrook werd in 1993 gearresteerd en veroordeeld tot 29 jaar gevangenisstraf omdat hij schuldig is bevonden voor medeplichtigheid aan moord. Sha'at heeft met zijn handlangers de 51-jarige Simcha Levi in ??Khan Yunis in 1993 gedood. Sha'at zou pas in maart 2022 vrijkomen.
Simcha Levi werd geboren in 1942 in Perzië en emigreerde met haar familie naar Israël in 1950. Zij vestigden zich in Moshav Patish in de Negev. Simcha was chauffeur en reed Arabische arbeiders op en neer. Drie terroristen vermomden zich als vrouwen, sloegen haar neer en hebben haar doodgestoken in het voertuig.

Abdel-Aal Sayid Ouda Yusef [1979], woonachtig in de Gazastrook werd in 1994 gearresteerd en hoewel deze niet ontploften, werd hij met zijn handlangers veroordeeld tot 22 jaar voor het gooien van 2 granaten naar de grenspolitie. Bij een andere gelegenheid plaatste hij een bom bij de grenspolitie, maar de explosie veroorzaakte geen schade. Ook was hij op de hoogte van het voornemen om een burger aan te vallen en heeft geholpen met het proces van de moord op Ian Sean Feinberg door informatie door te spelen. Ook, samen met zijn terroristische cel, heeft hij een buurtbewoner gemarteld die verdacht werd van collaboratie. Nadat hij het onheilspellende plek verliet, werd het slachtoffer vermoord door zijn twee medeplichtigen. In een andere gelegenheid, wilde hij een buurtbewoner, die ook verdacht werd van collaboratie, vermoorden.
Ian Sean Feinberg werd geboren in Zuid-Afrika en na het voltooien van High School maakte hij alijah. Te hebben gekwalificeerd in Rechten vóór zijn diensttijd, werkte hij al vijf jaar als advocaat in de Gazastrook. Hij werd later ook juridisch adviseur die zich bezig hield met de Palestijnse economische ontwikkeling. Op 18 april 1993, tijdens een zakelijke bijeenkomst in het Rimal buurt van Gaza-stad, stormden terroristen de kamer binnen met de aankondiging – naar hun zeggen – te zijn "gekomen om de Jood te doden". Feinberg is door hen vermoord met geweerschoten en een bijl. Ian was 30 op het moment dat hij werd vermoord. Hij werd overleefd door zijn vrouw en drie kinderen.

Barbach Faiz Rajab Madhat [1974], woonachtig in de Gazastrook, werd gearresteerd in 1994. Hij werd veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf voor doodsteken van zijn werkgever Moshe Becker. Hij deed dit samen met zijn handlangers.
Moshe Beker werd in Polen in 1933 geboren en emigreerde naar Palestijnse mandaat in 1935. Op 21 januari 1994 kwam Moshe op zijn boomgaard in Rishon L'Tsion om te zien of zijn werknemer wel was aangekomen. Hij werd daar overvallen door drie terroristen. Deze terroristen hadden daar geslapen om hem zo op te kunnen wachten. Ze vielen hem aan en staken hem dood met een mes en een snoeischaar. Moshe is 61 geworden en liet zijn vrouw en vier kinderen achter.

Raai Ibrahim Salam Ali [1957], gebonden aan Fatach en woonachtig in de Gazastrook, werd gearresteerd 1994 en veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf voor de moord op de 79-jarige Morris Aizenshtat die op een bankje in Kfar Saba een boek zat te lezen. De arme man werd vermoord met een bijl.

Nashbat Jabar Yusef Mahmed [1961], woonachtig in de Gazastrook, werd gearresteerd in 1990 en werd veroordeeld tot 25 jaar voor het deelnemen aan een lynchpartij van een IDF soldaat, Amnon Pomerantz. Hij zou in 2015 vrijkomen.
Amnon Pomerantz was een elektrotechnisch ingenieur en wetenschapper. Op 20 september 1990 verliet Amnon zijn huis in Havatzelet Hasharon als reservist in Gaza. Drie uur later werd hij op brute wijze vermoord door een bende Palestijnse relschoppers nadat hij een verkeerde afslag nam op weg naar zijn basis. Hij kwam per ongeluk in het Al Burj Vluchtelingenkamp terecht. Nadat ze stenen naar hem gooiden, goten zij benzine over zijn voertuig. Amnon werd levend verbrand. Nashbat heeft duidelijk te kennen gegeven geen spijt te hebben voor zijn daden.
Amnon is 46 geworden en liet zijn vrouw en drie kinderen achter.

Mortja Hasin Ghanam Samir [1970], gebonden aan Chamas en woonachtig in de Gazastrook werd gearresteerd 1993 en veroordeeld tot 20 jaar in de gevangenis voor zijn aandeel in de ontvoering, ondervraging, marteling en moord van vier omwonenden - Samir Alsilawi, Khaled Malka, Nasser Akila, en Ali Al Zaabot - die verdacht werden van collaboratie met de autoriteiten. Ook ontvoerde hij omwonenden die verdacht werden van 'morele misdaden' voor verhoor. Hij zou over twee maanden vrijkomen. 

Sualha Fazah Ahmed Husseini [1973], gebonden aan Fatach en woonachtig in van Judea en Samaria, werd gearresteerd in 1990. Hij kreeg net als Mahamad een levenslange gevangenisstraf voor neersteken Baruch Heizler. Ook heeft hij een poging tot moord gedaan op drie andere vrouwelijke passagiers.

Ramahi Salah Abdallah Faraj [1966], gebonden aan Fatach en woonachtig in de Gazastrook, werd gearresteerd in 1992. Hij kreeg levenslang voor het doden van Avraham Kinstler. Ook, terwijl hij zonder vergunning in Israël bevond, brak hij in een auto een stal een pistool. In de gevangenis probeerde hij een wapen van een andere gevangene te bemachtigen om een ??soldaat te kunnen ontvoeren.
Avraham Kinstler werd in het Pools Galicië in 1908 geboren en emigreerde met zijn vrouw naar Palestijnse mandaat. Op 7 juli 1992 ging Avraham zoals gewoonlijk naar zijn boomgaard. Daar werd hij overvallen door een terrorist en werd daar op een gruwelijke wijze vermoord. Avraham was 84 jaar oud geworden en liet drie dochters en zes kleinkinderen achter.

Abu-Sitta Ahmed Sayid Aladin [1970], gebonden aan Fatach en woonachtig in de Gazastrook, werd in 1994 gearresteerd en veroordeeld tot twee keer levenslang voor de moord op David Dedi en Chaim Weitzman. Dit deed hij samen met medeplichtigen.

Abu-Sitta Taleb Mohammed Ayman [1971], gebonden aan Fatach en woonachtig in de Gazastrook, werd gearresteerd in 1994 en kreeg ook twee keer levenslang voor het inbreken in een appartement in Ramle en vermoorden David Dedi en Chaim Weitzman. Nadien hebben zij de lichamen verminkt en hun oren afgesneden als bewijs van deze monsterlijke actie.
David Dadi werd geboren in Tunis en emigreerde als kind al naar Israël. Hij vestigde zich in Ramla. Op 31 december 1993 werd David, samen met zijn vriend Chaim Weizman, dood gestoken in zijn slaap in zijn flat in Ramla door arbeiders uit Gaza. Deze arbeiders werkten in een naburig appartement. David was 43 op het moment dat hij werd gedood.

Chaim Weizman werd geboren in Marokko. Zijn familie emigreerde naar Israël in 1962 en vestigde zich in Ramla. Op 31 december 1993 - op een leeftijd van 33 jaar - werd hij dood gestoken in zijn slaap door terroristen tijdens zijn verblijf in het appartement van zijn vriend David Dadi. Hij liet een zoon, ouders, broers en zussen achter.

Mantsur Omar Abdel Hafiz Asmat [1976], woonachtig in Judea en Samaria, werd gearresteerd in 1993 en werd veroordeeld voor 22 jaar wegens medeplichtigheid aan moord. Hij hoorde op zijn werk over het voornemen van zijn collega's om Chaim Mizrahi te vermoorden. Tijdens de moord hielp hij de moordenaars om het slachtoffer te overmeesteren. Na de moord stopte hij het lichaam in de kofferbak van diens auto.
Chaim Mizrachi groeide op in Bat Yam en Holon. Later verhuisde hij naar Beit El. Op vrijdag 29 oktober 1993 ging hij eieren kopen op boerderij van een Arabier. Daar werd hij opgewacht door terroristen die hem aanvielen. Zij sloegen in zijn auto op de vlucht, nadat zij hem verwonden en hem in de kofferbak stopten. De terroristen vermoorde Chaim en lieten zijn auto ten noorden van Ramallah brandend achter. Chaim was 30 geworden en liet zijn zwangere vrouw, zijn ouders, zijn zussen en zijn broer achter. Een half jaar na zijn moord, werd zijn dochter geboren.

Asakra Mahmad Ahmed Khaled [1972], gebonden aan Fatach en woonachtig in Judea & Samaria werd in 1991 gearresteerd en levenslang veroordeeld voor de moord op de Franse Annie Lei in april 1991.
De toen 64-jarige mevrouw Lei was een toerist die een bezoek bracht aan Bethlehem. Tijdens een etentje in het restaurant waar Asakra werkte, stak hij haar dood.

Jandiya Yusef Raduan Nahad [1973], gebonden aan Fatach en woonachtig in de Gazastrook werd gearresteerd in 1989. Hij werd als minderjarige veroordeeld tot 25,5 jaar gevangenisstraf voor zijn aandeel bij de moord op 64-jarige Zalman Shlein. Hij zou in 2015 vrijkomen.
Zalman Shlein werd geboren in Polen. Als vijftien-jarige jongen ontsnapte hij aan de Nazi-vervolging door zijn huis en haart verlaten. Hij kwam in zijn eentje in 1947 aan in het mandaat Palestina en vestigde zich in Gan Yavne. Daar stichtte hij zijn gezin en werkte als aannemer. In juli 1989 werd hij neer gestoken en vervolgens doodgeslagen door Jandiya en een andere Arabische arbeider op een bouwplaats.
Nahad heeft nog geprobeerd uit de gevangenis te ontsnappen, maar werd betrapt.

Hamdiya Mahmoud Awad Muhammed [1972], gebonden aan Fatach en woonachtig in de Gazastrook werd in 1989 gearresteerd en werd ook veroordeeld voor de moord op Zalman Shlein en zou ook in 2015 vrijkomen. Ook hij probeerde uit de gevangenis te ontsnappen.
Abdel-Nebi a'Wahab Gamal Jamil [1963], gebonden aan Chamas en woonachtig in Judea & Samaria werd in 1992 gearresteerd en veroordeeld tot 21 jaar gevangenisstraf voor medeplichtigheid aan moord. Hij zou eind dit jaar vrijkomen. Abdel-Nebi reed de vluchtauto nadat een terrorist op de Maarat Machpela in Chevron in oktober 1992 schoot waardoor reservist Shmuel Geresh werd gedood en Ronen Cohen gewond raakte.
De 32-jarige Shmuel Geresh - de zoon van overlevenden van de Holocaust - liet een vrouw en twee kinderen achter.

Ziwad Muhammed Taher Taher [1971], gebonden aan de Palestijnse Islamitische Jihad en woonachtig in Judea & Samaria werd tot 21 jaar veroordeeld nadat hij in 1993 gearresteerd werd voor zijn aandeel (samen met twee anderen) in de fatale schietpartij op Avraham Cohen. Hij zou in 2014 vrijkomen.

Tot slot werd Tsabiach Abed Hamed Burhan in 2001 gearresteerd voor de moord op vier Palestijnen - Jamil Mohammed, Naim Tsaviach, Ayisha Abdallah en Haradi Marwach.

De vraag die gesteld zou moeten worden en wat een maatschappelijke discussie zou moeten ontlokken is of dit in landen zoals in Nederland ook getolereerd zou worden dat mensen als deze vrij zouden komen.

Ondertussen is vandaag de onderhandeling tussen Israel en de Palestijnen hervat. Dit keer vindt het plaats in Jeruzalem. De onderhandelingen, ook wel het vredesproces genoemd, heeft meer dan 3 jaar stilgelegen.

Tot slot heeft de minister van Woningbouw Uri Ariel de bouwplannen bekend gemaakt. Dit betekent dat er 800 koopwoningen gebouwd zullen worden in de Jeruzalemse wijken Gilo, Hormat Shmuel en Pisgat Ze'ev. Op de Westbank komen in Ariel 117 nieuwe woningen, in Efrat 149, in Ma'ale Adumim 92 en in Beitar Illit 36.

Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.