15 Tisjri 5782 | 21 september 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Women of the Wall [WoW] wijzen het alternatief nogmaals af
Publicatiedatum: zondag 25 augustus 2013 Auteur: Redactie | 848 keer gelezen
Redactie, Kotel [Klaagmuur], Maatschappij, Women of the Wall »
Hoffman

De controversiële groep 'Women of the Wall [WoW] - die als mannen dawnen [bidden] - is de afgelopen maanden tijdens Rosj Chodesj gewoon hun diensten bij de Kotel blijven doen. Ondanks het aanhoudend verzet van zowel charedische mannen als charedische vrouwen.

Nu had de minister van Economie Naftali Bennett, die ook minister van Jeruzalem, Diaspora Zaken en minister van Religieuze Zaken is, hoopte dat het plan om het speciale gebedsruimte voor de vrouwen van de muur in werking te kunnen stellen. Deze compromis zou namelijk niet in strijd zijn met de traditionele charedische normen.

Bennett kijkt nu al vooruit naar Rosj Hasjana en zei: "We hebben besloten om einde te maken aan het conflict bij de overblijfsel van onze Tempel. Ik zal daarom ook niet toestaan dat er een machtsstrijd ontstaat onder ons volk tijdens Rosj Hasjana."
"We moeten onze energie gebruiken om ons te richten op tefillah [gebed] en eenheid," gaat hij verder, "evenals het handhaven van de impasse bij de Kotel."

Met de beoogde aparte ruimte gaat de WoW niet akkoord. Anat Hoffman, de voorzitter van de WoW, blijft erbij dat het aanbod van Bennett niet acceptabel is.
Hoffman: "We moeten niet toestaan dat die criminelen beslissen over ons beleid. Ik ben per direct bereid met minister Bennett te praten en hem enkele uitstekende suggesties te opperen die geen gevoelens van mensen kwetst. Ik respecteer andermans gevoelens, maar ik laat me niet verbannen naar een alternatief dat erg slecht ligt," waarschuwde ze.

De "nieuwe" gebedsruimte is buiten de Kotel plein, maar nog steeds grenzend aan de muur. Het is goedgekeurd als een gebedsruimte mits er geen choppes [bruiloften] of brit mila's [rituele besnijdenis] op dat moment plaats vinden. Deze ruimte is opgezet ten zuiden van de RaMBaM Poort [Mughrabim]. De plein aan de Kotel ligt net ten noorden van de poort. De alternatieve ruimte geeft ruimte aan 450 mensen.

WoW vecht voor de vermeende recht van de vrouw aan de Kotel om bijvoorbeeld uit de Tora te laajnen [uit de Tora zingend reciteren] en houden al 20 jaar 'dienst' iedere Rosj Chodesj bij de Kotel. Echter in 2003 heeft de Israëlische Hoge Gerechtshof het verbod van de regering gehandhaafd waarin vrouwen wordt verboden bij de Kotel tefillien en/of tallis te dragen en uit de Tora te laajenen. Een nieuwe uitspraak van de rechtbank paar maanden geleden, waarin beroep werd gegaan, kan de groep haar gebeden bij de vrouwenafdeling van de Kotel handhaven.

Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.