24 Sjewat 5782 | 26 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Roep tot aftreden Olmert zwelt aan in Israël
Publicatiedatum: maandag 30 april 2007 Auteur: De Redactie | 1.347 keer gelezen
De Libanonoorlogen, Ehud Olmert »
(Novum/AP) - De roep tot het aftreden van de Israëlische premier Ehud Olmert zwelt aan. In een gedeeltelijk uitgelekt rapport wordt felle kritiek uitgeoefend op de wijze waarop Olmert de oorlog tegen Hezbollah heeft gevoerd. Olmert en ook zijn minister van defensie Amir Peretz namen haastige en slechte beslissingen, concludeerde een onderzoekscommissie. Het eerste deel van het rapport wordt maandag gepubliceerd.

Het rapport bekritiseert niet alleen Olmert en Peretz, maar ook Halutz. Die laatste presenteerde de politieke leiding te weinig opties, onderschatte de dreiging van de Hezbollah-raketten en legde dissidente stemmen binnen de strijdkrachten het zwijgen op, meldden Israëlische media op basis van uitgelekte delen van het rapport.

Het deel van het rapport dat maandag wordt gepubliceerd behandelt het begin van de ruim een maand durende oorlog tegen Hezbollah van vorige zomer. Het volledige rapport komt in de zomer uit. Zelfs leden van zijn eigen coalitie riepen Olmert zondag op af te treden. Oud-minister Ofir Pines van de Arbeidspartij zei dat Peretz en Olmert het voorbeeld moeten volgen van legerleider Dan Halutz, die ontslag nam vanwege de kritiek op de manier waarop hij de oorlog in Libanon voerde. Olmert is momenteel bijzonder impopulair, niet alleen vanwege de oorlog maar ook als gevolg van allerlei corruptieschandalen.

Een andere parlementariër van de Arbeidspartij, Danny Yatom, zei dat het hele kabinet moet opstappen, omdat het unaniem instemde met de oorlog. Ook Gideon Saar van de oppositionele Likud-partij zei dat het kabinet weg moet. Leden van de Kadima-partij van Olmert steunden hun leider, maar met weinig enthousiasme. "Alle leden van Kadima begrijpen de noodzaak om voor alles de partij in stand te houden", zei Yoel Hasson. "Ik denk echt dat de premier de steun van Kadima zal winnen."
Copyright © 2007 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.