23 Kislew 5782 | 27 november 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Israëlische onderzoekster ontdekt een celvernietigende proteïne tegen kanker
Publicatiedatum: dinsdag 10 september 2013 Auteur: Redactie | 1.566 keer gelezen
Redactie, Maatschappij, Wetenschap, Gezondheid en sport »
"Het doden van deze kankerstamcellen is de heilige graal voor behandeling tegen kanker. Hierin ligt de belofte voor de volledige vernietiging van kanker," legt dr. Sarit Larisch van de Universiteit van Chaifa uit.
 
Dit zijn geen lichtzinnige woorden. Larisch heeft meer dan een decennium onderzoek gedaan. Samen met haar collegae heeft Larisch de basis ontwikkeld voor een nieuwe, maar tegelijk ook een veel effectievere behandeling tegen kanker dan wat wij nu kennen. Dit eiwit heeft zij ARTS genoemd.  
 
ARTS is een eiwit dat samen met andere eiwitten en enzymen een zogenaamde apoptose regelt. Apoptose is een geprogrammeerd proces dat celdood wanneer een cel wordt beschadigd en niet meer muteert. ARTS fungeert als een trigger voor celdood, waardoor de aanwezigheid van enzymen de niet-functionele cel vernietigt. En dit belangrijke proces ontbreekt in kankercellen.  
 
Larisch ontdekte dat bij kankercellen het eiwit ARTS afwezig is. "Zonder deze ARTS proteïne, kunnen cellen niet worden geactiveerd tot zelfvernietiging. Het gevolg is dat kankercellen kunnen overleven en zich kunnen ontwikkelen tot tumoren," legt ze verder uit.
 
Verder legt ze uit dat haar onderzoeksteam heeft ontdekt dat bij vele vormen van kanker ARTS ontbreekt. Door kleine moleculen die ARTS nabootsen, krijgen kankercellen het vermogen zich te herstellen doordat ze dan zelf in staat worden gesteld selectief celdood te laten optreden met het natuurlijke proces van apoptose.
 
"Geneesmiddelen die op ARTS zijn gebaseerd, zijn potentieel in staat wereldwijd de behandelmethode van kanker te veranderen," gaat Larisch verder. "Wij hebben geconstateerd dat ARTS met name belangrijk is voor de dood van de defecte stamcellen. Wij geloven dan ook dat geneesmiddelen die gebaseerd zijn op ARTS specifiek de kankercellen zullen vernietigen." Dit zijn de cellen die een enorme vermogen hebben tumoren te ontwikkelen en als klap op de vuurpijl vaak ook resistent zijn tegen chemo- of radiotherapie.
 
Dit betekent automatisch dat de veel voorkomende bijwerkingen zoals misselijkheid en haaruitval, dat bij conventionele behandelingen voorkomen, geminimaliseerd worden. "Alle beschikbare medicijnen tegen kanker hebben ongewenste bijwerkingen, omdat die medicijnen ook schadelijk zijn voor de gezonde cellen. Op ARTS-gebaseerde medicijnen doden alleen kankercellen, omdat zij in staat zijn de afwijking van hun celdood specifiek te corrigeren," zegt Larisch.
 
Tijdens haar postdoctorale studies aan het NCI/NIK, Bethesda, MD, ontdekte zij toen al dit eiwit. Reeds in 2000 werd haar ontdekking gepubliceerd in het tijdschrift Nature Cell Biology. Sindsdien heeft zij doorlopend gewerkt aan dit project en heeft nadien onthult hoe essentieel ARTS is voor celdood op moleculair niveau.  

Tpem Larisch haar doctoraat in Tumor Immunologie behaalde, raakte zij geïnteresseerd in apoptose. Het was voor haar niet altijd even makkelijk om financiering los te krijgen voor haar onderzoek, maar is naar haar eigen zeggen daarom ook enorm dankbaar dat het uiteindelijk haar toch gelukt is, want ontwikkeling van medicijnen tegen kanker is zeer kostbaar.
 
Haar onderzoek werd gefinancierd door de Israëlische Science Foundation, de Verenigde Staten-Israel Binationale Research Doundation [BIRD] en particuliere donateurs.
 
Larisch is opgeleid aan de Hadassah Medical school van de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem en om haar postdoctorale diploma te halen, is ze naar de VS verhuisd. Bij haar ontdekking van ARTS keerde ze weer terug naar Israël en heeft daar haar eigen onderzoekslaboratorium opgericht.
 
Momenteel staan Larisch en haar collega's in contact met verschillende investeerders en farmaceutische bedrijven om financiering voor ARTS los te krijgen. Larisch hoopt daardoor snel te beginnen met het ontwikkelen van op ARTS gebaseerde geneesmiddelen en het ARTS eiwit zo snel mogelijk als een biomarker van de gevoeligheid voor kanker te stellen.
Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.