24 Sjewat 5782 | 26 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Israëliërs eisen massaal aftreden Olmert
Publicatiedatum: zondag 06 mei 2007 Auteur: De Redactie | 1.411 keer gelezen
De Libanonoorlogen, Ehud Olmert, Binyamin Netanyahu »
TEL AVIV - Tienduizenden mensen zijn donderdagavond in Tel Aviv de straat op gegaan om het aftreden van de Israëlische premier Ehud Olmert te eisen vanwege het vernietigende rapport over diens optreden tijdens de Libanon-oorlog.

Minister van buitenlandse zaken Tzipi Livni had woensdag haar partijgenoot Olmert al in een persoonlijk gesprek verzocht zijn functie neer te leggen. Toch zeiden Olmerts medewerkers donderdag dat die steek, hoewel pijnlijk, nog niet dodelijk hoeft te blijken voor zijn positie.

Zij zeiden dat een grootschalig publiek protest daarentegen hem wel definitief de das om kan doen. Hoewel de politie geen cijfers wilde meedelen, leek de menigte donderdag de honderdduizend te overstijgen.

Impopulair
De demonstratie toonde hoe impopulair Olmert de laatste dagen onder alle lagen van het volk is. "Mislukkelingen, ga naar huis", viel op een enorm spandoek achter het hoofdpodium te lezen.

De organisatie had vanwege het algemene karakter van de bijeenkomst besloten om geen politici aan het woord te laten, "maar het is wel degelijk een politiek evenement", zei Uzi Dayan, een oud-generaal en de voornaamste spreker.

Rabin
In het verleden hebben demonstraties op wat nu het Rabin-plein heet in Tel Aviv politieke aardverschuivingen veroorzaakt. In 1973 leidde een massaprotest na de mislukte oorlog in dat jaar tot het aftreden van de legendarische premier Golda Meir.

In 1982 togen honderdduizenden naar Tel Avis uit protest tegen de Israëlische betrokkenheid bij een bloedbad onder Palestijnse vluchtelingen in Beiroet, aangericht door een christelijke militie. Minister van defensie Ariel Sharon en premier Menachem Begin traden wegens diezelfde affaire af. In 1995 werd op het plein de toenmalige premier Yitzhak Rabin, na afloop van een vredesprotest, vermoord.

Reces
Het Israëlische parlement onderbrak donderdag zijn voorjaarsreces voor een speciale zitting over het rapport. Oud-premier Benjamin Netanyahu, die momenteel voorop gaat in de peilingen, riep daar op tot vervroegde verkiezingen. Olmert werd bijgestaan door leden van zijn Kadima-partij, die weinig te winnen heeft met nieuwe verkiezingen.

Als Olmert de huidige politieke crisis weet te overleven, staan hem in komende maanden nog twee lastige hindernissen in de weg - de voorverkiezingen binnen zijn eigen partij en het verschijnen van het tweede deel van het rapport over de oorlog tegen Hezbollah van vorige zomer. Zelfs optimisten betwijfelen of Olmert aan kan blijven als dat rapport even vernietigend blijkt te zijn als het eerste deel, dat slechts de aanloop en de eerste zes dagen van het conflict besloeg.
Copyright © 2007 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.