15 Aw 5781 | 24 juli 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Israƫlische soldaten blijken bijzonder veerkrachtig
Publicatiedatum: zondag 22 september 2013 Auteur: Stefanie Reinhardt | 674 keer gelezen
IDF, Peilingen en Statistieken »
Soldaten ervaren bij hun inzet heel direct dood en vernietiging, explosies, gevechten en gewonden. En daar komt nog bij de voortdurende angst voor aanslagen. Zulke dingen laten je niet onberoerd. Wereldwijd lijden veel soldaten onder deze ervaringen. Vaak is een posttraumatisch stress-stoornis (PTSS) het gevolg. En PTSS manifesteert zich op veel manieren, bij voorbeeld als depressie, hartkloppingen, zweten, agressie of slapeloosheid.

Nu is uit een onderzoek van de Gezondheidsdienst van het Israëlische leger gebleken, dat Israëlische soldaten veel minder last hebben van deze storing dan soldaten in andere landen.
Sinds de oprichting van het Israëlische leger nemen de soldaten steeds weer deel aan gevechtsmissies. Daarom is het verrassend, dat Israëlische soldaten in vergelijking met militairen van andere landen het minst onder PTSS lijden.

Volgens de studie werd na de Libanonoorlog in 2006 bij 1,5 procent van de Israëlische soldaten en reservisten PTSS gediagnosticeerd. Van de soldaten, die aan de strijd deelnamen, vroeg 2,9 procent daarna om psychologische hulp.
Nog meer cijfers van de Gezondheidsdienst: van degenen die psychologische hulp nodig hadden, diende 94 procent in gevechtseenheden; 86 procent van hen had bij een gevechtsactie een kameraad verloren. Reservisten blijken minder last van PTSS te hebben dan gewone militairen.

De studie geeft geen informatie over het aantal soldaten dat aan PTSS lijdt, maar niet naar de dokter of psycholoog gaat. Er wordt verondersteld dat er veel onderrapportage is, omdat veel betrokkenen zich niet melden uit angst voor de gevolgen, of de ziekte gewoon onopgemerkt blijft.

De studie laat zien, dat de aantallen PTSS-diagnoces bij andere strijdkrachten veel hoger zijn. Ze variëren van 2 tot 17 procent van degenen die actief hebben deelgenomen aan gevechten. Een recente studie van de Gezondheidsdienst van het Amerikaanse leger geeft aan, dat ongeveer acht procent van de Amerikaanse soldaten die in Irak of Afghanistan dienden, lijden aan post-traumatische stress-stoornis.

In het Israëlische leger is men niet bezorgd dat de aantallen van PTSS onder Israëlische soldaten zal toenemen. 'Onze soldaten zijn veerkrachtig. Zelfs onze reservisten zijn veerkrachtiger en mentaal sterker dan troepen in andere landen', benadrukte luitenant-kolonel dr. Ofir Levi van de gezondheidsdienst van het Israëlische leger. Toch moeten de ondersteunings- en preventieprogramma's voor troepen die aan gevechtshandelingen hebben deelgenomen, worden uitgebreid en verbeterd.

PTSS is te behandelen. Meer dan 80 procent van de betrokkenen leren in therapieën om hun ervaringen te verwerken en kunnen nog tijdens de behandeling hun dienst hervatten.
Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.