24 Sjewat 5782 | 26 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Motief terroristische aanval winkelcentrum in Kenia: Joodse winkels
Publicatiedatum: woensdag 25 september 2013 Auteur: Redactie | 888 keer gelezen
Terrorisme, IDF, Redactie, Antisemitisme buitenland, (zelfmoord) aanslagen, islamitische fascisme, Reddingswerk »

Een woordvoerder van de terroristische groep die schuldig is aan de gijzeling in het winkelcentrum in Kenia, gaf aan dat de Joodse winkels een van de doelwitten waren.

De woordvoerder van Al-Shabaab, de Somalische terreurgroep die achter deze aanslag zit, vertelde dat dit winkelcentrum als doelwit werd gekozen omdat het een plek is waar zich vooral "Joodse en Amerikaanse winkels bevinden." Een ander motief was de Keniaanse acties tegen andere islamisten. Hij doelde op de burgerdoden door Keniaanse bombardement waar naar zijn zeggen onschuldige Somalische burgers in een vluchtelingenkamp werden gedood. Dit gebeurde in de regio van Gedo en Jubba. Hij voegde eraan toe dat zij eerst alle moslims uit het winkelcentrum vrij hebben gelaten alvorens zij het winkelcentrum overnamen. Dit ging middels vragen zoals het reciteren van bepaalde teksten uit de Koran of de vraag wat de naam van de moeder van Profeet Mohammed was.

Zowel een aantal winkels, als het Westgate winkelcentrum zelf is in eigendom van een Israëlische investeringsgroep. Toen de terroristen het centrum binnenkwamen, werden zij middels een koffiehuis, die in handen is van een Israëli, opgemerkt.

"We hebben niet eerder aangevallen, omdat het dan binnen de lijn der verwachting zou vallen. Ons doel is om onze vijand aan te vallen wanneer ze het minst verwachten. We kiezen altijd het beste moment om aan te vallen" besloot de woordvoerder.

Inmiddels heeft de Keniaanse president Uhuru Kenyatta gezegd dat de terroristen inmiddels zijn verslagen. Volgens de president zijn 5 terroristen gedood en zijn er 11 gevangengenomen. Er zijn minstens 61 burgers - waaronder een Nederlandse - en zes leden van de veiligheidstroepen gedood, maar er liggen nog lichamen in het voor een deel ingestorte winkelcentrum. Van de 175 gewonden liggen er nog 62 in ziekenhuizen.

Volgens de Keniaanse minister van Buitenlandse Zaken Amina Mohamed zou de beruchte Britse terroriste Samantha Lewthwaite achter deze belegering zitten. Na de zelfmoordaanslag van haar man wordt zij de 'Witte Weduwe' genoemd. Haar man, Jermaine Lindsay met wie ze twee kinderen kreeg, was een van de terroristen die zichzelf opbliezen tijdens de metroaanslagen op 7 juni 2005 in Londen. Volgens Al-Shabaab zijn er helemaal geen buitenlandse terroristen betrokken bij de aanslag.

Tijdens de gijzeling zei een kleuter - Elliot - van 4 tegen een terrorist: "je bent een heel slechte man", terwijl hij zijn moeder Amber, die in haar been werd geschoten, en zijn zusje Amelie probeerde te beschermen. Een of ander manier raakte de woorden van de kleine held de terrorist diep in het hart. Volgens de AD was de reactie van de terrorist: "Vergeef me alstublieft, wij zijn geen monsters." Hij gaf de kinderen zelfs snoepgoed en smeekte om vergeving. Hij besloot hen te laten leven nadat Amber hem wel moest beloven tot de islam te bekeren.

Tot de bevrijdingsacties zou ook de IDF betrokken zijn geweest. Ene mediabron sprak over slechts als een adviesorgaan, terwijl andere bronnen sprak over een fysieke ondersteuning naast de adviezen.

Kenia en Israel staan al jaren op een vriendschappelijke voet.

 

 

Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.