21 Sjewat 5782 | 23 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Speculatie over Israëls nucleaire arsenaal
Publicatiedatum: donderdag 03 oktober 2013 Auteur: David Lazarus en de redactie | 892 keer gelezen
Defensie en Veiligheid, Israel als kernmacht »
Terwijl de Iraanse nucleaire crisis doorsluimert zijn internationale experts en denktanks opnieuw begonnen over Israëls veronderstelde nucleaire arsenaal te speculeren. Een rapport dat door het Bulletin van Atoomwetenschappers werd gepubliceerd, concludeerde dat Israël over tachtig functionele kernkoppen beschikt en over genoeg splijtbaar materiaal beschikt om - desgewenst - tenminste het dubbele te produceren.

Voorlopig geloven de onderzoekers dat Israël tevreden is met zijn huidige nucleaire arsenaal en dat de Joodse staat sinds 2004 niet langer extra kernkoppen produceert. Ook opmerkelijk is dat het rapport Israëls nucleaire arsenaal aanmerkt als ‘ingezette kernkoppen’ in plaats van ‘opgeslagen kernkoppen’, wat suggereert dat de wapens elk moment ingezet kunnen worden.

Israël heeft nooit officieel gereageerd op de vraag of het daadwerkelijk kernwapens bezit, maar vorige evaluaties van de Amerikaanse inlichtingendiensten schatte het Israëlische nucleaire arsenaal ook op ongeveer tachtig kernkoppen [red. Jodendom-online: Israel schijnt in 2010 al over 300 kernkoppen te beschikken].

Ter vergelijking: India en Pakistan zouden naar schatting elk beide honderd tot honderdtwintig kernkoppen bezitten.

Ondertussen is uit onlangs vrijgegeven documenten gebleken dat Israël tijdens de noodlottige begindagen van de Yom Kippoer-oorlog in 1973 bijna gebruik maakte van zijn nucleaire wapens, meldde de Israëlische krant Yediot Achronot donderdag.

Op de tweede dag van de oorlog, toen Syrische en Egyptische troepen de weinige en verraste Israëlische verdedigers overwonnen, stelde minister van Defensie Moshe Dayan het gebruik van kernwapens voor in een geheime ontmoeting met premier Golda Meir.

Dayan had niet het plan om direct de Arabieren aan te vallen met kernkoppen, maar wilde liever enig 'machtsvertoon' opvoeren. Er wordt gespeculeerd dat de bedoeling was een of meer van deze partijen te beïnvloeden:
• de Amerikanen, die tot dan toe niets concreets hadden gedaan om de Arabische aanval op Israël te stoppen,
• de Russen, die de Arabische aanval steunden,
• de Arabieren zelf, die geloofden dat ze op het punt stonden om eindelijk hun droom te vervullen, om 'de Joden in zee te drijven'.

Na een korte overweging verwierp Meir het voorstel, en Israël ging verder, om de oorlog met conventionele middelen te winnen.
Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.