15 Chesjwan 5782 | 21 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Europa maakt weer ruzie met de Joden
Publicatiedatum: donderdag 10 oktober 2013 Auteur: Lea Farkash | 1.014 keer gelezen
Sjechita [rit. Slacht], Brit Mila (besnijdenis), Antisemitisme binnenland, Antisemitisme buitenland, Europese Unie »
De p (ogrom) zit weer in de maand .... Besnijdenis onder vuur: Raad van Europa brandmerkt besnijdenis als ‘gewelddadig voor het kind’ Het voormalig Israëlische parlementslid Aryeh Eldad, voorzitter van Professors for a Strong Israel Forum, heeft met het nodige sarcasme geantwoord op het besluit van de Raad van Europa om het verbieden van besnijdenis aan te bevelen als een schending van de mensenrechten.

Aryeh Eldad: “De Raad van Europa heeft ten lange leste de grootste bedreiging ontdekt voor kinderen in de wereld,” legde Eldad uit. “Neen, het is niet Assad en zijn chemische wapens. Het is niet Khamenei en zijn atoomwapens. Zij worden reeds beschouwd als ‘de goede kerels’ en zullen waarschijnlijk al uitgenodigd zijn om deel te nemen aan een party in de woonplaats van Catherine Ashton.”

 “Het zijn deze week zelfs niet eens de nederzettingen,” ging hij verder. “Wat thans binnen hun bereik is gekomen – zonder de minste gêne – zijn de voorhuiden van de Joden in Europa, die aandringen op het besnijden van hun zonen.” Eldad drukt zijn opperste verbazing uit over het besluit van de Raad zeggende “Wat is er gebeurd? Was het misschien de verjaardag van Antiochus (¹)? Was het Hadrianus’ yartzheit (²) [de dag van zijn overlijden]?”

“Het antisemitisme alleen geeft geen verklaring van het besluit van de Raad van Europa,” zei Eldad. “Het feit dat deze antisemitisch is, is geen nieuw gegeven,” zei hij. Eldad riep de Europese Joden op om de gevolgen van het besluit van de Raad te vermijden door naar Israël te komen om te leven. “Houdt in gedachten dat de meeste van de Joden die naar Israël kwamen, dat niet deden vanwege het zionisme, maar vanwege de vervolging … Als een zionist veroordeel ik het Europese antisemitisme, maar in plaats van om het te smeken om het besluit te annuleren, roep ik de Joden op om aliyah [te immigreren] te maken,” drong hij aan.

“Voor ons, ons woord, is ons woord,” zei Eldad – een woordspeling, gebruik makend van het Hebreeuwse woord ‘mila’, dat zowel ‘woord’ als ‘besnijdenis’ kan betekenen. Terwijl Eldad het besluit van de Europese Raad aanviel, vertelde het parlementslid Ronen Hoffman (van de partij Yesh Atid), een van de vertegenwoordigers van Israël in de Europese Raad, aan Arutz Sheva dat hij gelooft dat inspanningen via de diplomatie en public relations de Europese campagnes tegen besnijdenis kunnen afwentelen.

Het besluit van de Raad moet niet worden opgevat als een oprechte poging om de rechten van kinderen te beschermen,” voegde Hoffman eraan toe. “Degenen die uit de de eerste hand ervaring hebben met de Europese politiek en de agenda’s die op het spel staan, weten dat mensenrechten niet het probleem zijn,” zei hij.

(¹) Antiochus was de Griekse heerser wiens onderdrukking van de Joden in het land van Israël leidde tot de Maccabeese opstand bekend van het verhaal van Chanoeka, volgens het boek van de Makkabeeën was één van zijn decreten om de besnijdenis van mannelijke zuigelingen te bestraffen met de doodstraf voor de overtreders.
(²) De Romeinse heerser Hadrianus verbande de besnijdenis ook, samen met vele andere joodse praktijken; zijn repressie leidde tot de mislukte opstand van Bar Kochba.
Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.