21 Sjewat 5782 | 23 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Terroristen tunnel van 2,5 km lengte ontdekt tussen Gaza en kibboets in Zuid-Israël
Publicatiedatum: zondag 13 oktober 2013 Auteur: Gavriel Fiske | Vertaald door Brabosh | 924 keer gelezen
Terrorisme, Gaza, Defensie en Veiligheid, Wapensmokkel, kidnapping »
Veiligheidstroepen hebben vorige week een ondergrondse tunnel tussen Gaza en Israël ontdekt en geneutraliseerd, naar alle waarschijnlijkheid bedoeld om te worden gebruikt om een terroristische aanslag te plegen of een poging tot ontvoering van burgers of soldaten in Israël, deelde de woordvoerder van het Israëlische Leger (IDF) mee op deze zondagochtend van 13 oktober 2013.

De terroristentunnel, waarvan een regeringsfunctionaris vertelde dat die bijzonder lang was – naar schatting ruim 2,5 kilometer lengte [!] – begon in Abbasan al-Saghira, een landbouwersdorp nabij Khan Younis in de Gazastrook, en eindigde diep in Zuid-Israël nabij de kibboets van Ein Hashlosha in het gebied van de westelijke Negev (kaartje hiernaast.)

Op dinsdag had Stafchef van het leger Benny Gantz er nog voor gewaarschuwd dat de volgende oorlog [met Hamas en Co] zou kunnen aangewakkerd worden door een “tunnel vol gestouwd met explosieven die reikte tot aan een kleuterschool.”

Het IDF vertelde dat het verscheidene dagen in beslag had genomen om de bewuste tunnel te vernietigen vooraleer informatie omtrent dit incident kon worden vrijgegeven. “De tunnel werd tijdig ontdekt en een ramp werd afgewend,” vertelde Haim Yellin, chef van het Eshkol gebied op zondag aan Ynet News.

Alon Shuster, hoofd van het gebied Sja’ar Hanegev dat aan de Gazastrook grenst, riep de ein-hash-kaart2legerleiding van het IDF op “om te blijven doorgaan met het blijven veiligstellen van de steden in de omgeving en de veiligheid van voertuigen te financieren” voor patrouilles langsheen de grens met Gaza. Soortgelijke tunnels werden in het verleden gebruikt door Gazaanse terroristen, met name voor een aanslag in 2006 waarbij twee soldaten werden gedood en korporaal Gilad Shalit werd ontvoerd.

Voormalig nationaal veiligheidsadviseur Giora Eiland, die destijds de ontvoering van Gilad Shalit onderzocht, zegt dat de Gazaanse tunnels niets anders zijn dan een bedreiging van dit grondgebied dat over een arsenaal aan zelfgemaakte wapens beschikt. “Ze hebben ons in het verleden verrast met hun vermogen om diep en snel te graven,” vertelde hij op de Leger Radio.

De spanningen tussen Israël en Gaza zijn aanzienlijk verminderd sinds een informele wapenstilstand werd aangegaan met de terreurgroepen Hamas en de Islamitische Jihad, nadat Israël in november 2012 Operation Pillar of Defense lanceerde om een einde te maken aan de rakettenterreur.

Op 8 november 2012, slechts enkele dagen voor de lancering van het offensief, ontdekten Israëlische soldaten een enorme tunnel die vanuit de Gazastrook vertrok. De soldaten onderzochten de tunnel tot in de Gazastrook op explosieven, en tijdens hun terugkeer, na het herstellen van een hek aan de grens, ontplofte een ‘zeer grote’ hoeveelheid explosieven aan de Gazaanse kant van de grens.

Een soldaat raakte vrij licht gewond en een IDF jeep werd beschadigd door de explosie die naar verluidt een gat sloeg van ca. 20 meter. Analysten hebben opgemerkt dat Hamas dat de Gazastrook controleert, zich in het nauw gedreven voelt door een Egyptische massieve operatie om de smokkeltunnels te vernietigen in de Sinaï, en zou kunnen proberen om de spanningen met Israël terug op te drijven.

Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.