25 Kislew 5782 | 28 november 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Vervolg van Turks politiek ‘showproces’ tegen Israël omtrent Mavi Marmara incident
Publicatiedatum: zondag 13 oktober 2013 Auteur: Brabosh | 1.075 keer gelezen
Terrorisme, Gaza, Flotilla, Mediabedrog en Geschiedvervalsing, Turkije, Hulpgoederen en financiële steun, Media_antisemitisme, Media_Politiek »
Incident op de Mavi Marmara voor de kust van Gaza, 31 mei 2010

Volgend op het incident op de Mavi Marmara waarbij 9 ‘vredesactivisten’ om het leven kwamen, verbrak een boos Turkije de betrekkingen met Israël en daagde vier topcommandanten van het Israëlische Leger voor de rechtbank. Dat proces loopt reeds sinds november 2012. Echter, Israël heeft het proces bestempeld als een politiek “showproces” en wordt verder buiten het proces gehouden als gevolg van de afwezigheid van de vier aangeklaagde Israëlische officieren.

Volgend op het incident op de Mavi Marmara waarbij 9 ‘vredesactivisten’ om het leven kwamen, verbrak een boos Turkije de betrekkingen met Israël en daagde vier topcommandanten van het Israëlische Leger voor de rechtbank. Dat proces loopt reeds sinds november 2012. Echter, Israël heeft het proces bestempeld als een politiek “showproces” en wordt verder buiten het proces gehouden als gevolg van de afwezigheid van de vier aangeklaagde Israëlische officieren.

De Israëlische beschuldigden zijn de voormalige stafchef van het Israëlische Leger (IDF) Gabi Ashkenazi, voormalig chef van de Marine Eliezer Marom, voormalig hoofd van de Militaire Inlichtingendienst Amos Yadlin en voormalig hoofd van de Inlichtingendienst van de Luchtmacht (IAF) Avishai Levy, die echter weigerden op te dagen op de hoorzittingen van de Turkse rechtbank in Istanboel.

Gisteren, 10 oktober 2013 vond de vierde hoorzitting plaats in Istanboel. Eén van de activisten die aan boord waren van de Mavi Marmara schip toen het probeerde in 2010 de Israëlische zeeblokkade van Gaza te schenden, vertelde donderdag op de Turkse rechtbank dat Israëlische commando’s het vuur openden vanuit een helikopter toen zij het schip enterden. De Mavi Marmara, waarvan wordt beweerd dat het “humanitaire hulp bracht voor de bevolking van Gaza,” was het grootste schip in de vloot die poogde om de Israëlische blokkade van Gaza te doorbreken op 31 mei 2010.

Het schip weigerde de bevelen op te volgen om om te keren en aan te leggen in de haven van Ashdod. Nadat het schip herhaalde oproepen om koers te veranderen negeerde, enterden Israëlische commando’s het schip maar werden aan boord aangevallen door de ‘vredesactivisten’. De soldaten hadden geen andere keuze dan het vuur te openen, dat resulteerde in de dood van acht Turkse onderdanen en een Amerikaan. Het schip werd naar de haven van Ashdod gesleept, waar onderzoekers het schip doorzochten en ontdekten tot hun verbazing dat het vaartuig geen humanitaire hulp vervoerde – in feite bevonden er zich helemaal geen (hulp)voorraden aan boord.

‘Vredesactivisten’ in Gaza: Kenneth O’Keefe (L)  en de door Chamas vermoorde Vittorio Arrigoni

Volgens het nieuwsagentschap Reuters vertelde Kenneth O’Keefe, naar eigen zeggen een “Iers-Palestijnse vredesactivist” die toen aan boord van de Marmara was, op de rechtbank op donderdag dat de Israëlische soldaten het vuur openden vanuit de helicopter waarbij verscheidene mensen werden gedood.


“Binnen 5 tot 10 minuten nadat de Israëlische helikopter het schip naderde, kwam ik op het dek het lijk tegen van Cevdet Kiliclar, nog vooraleer Israëlische commando’s het schip hadden geënterd,” zei O’Keefe, verwijzend naar een van de Turken die aan boord van het schip overleed. “Hij moet vanuit de lucht zijn neergeschoten. Na het zien van dode lichaam van Kiliclar, ging ik naar boven naar de bovenkant van het dek en zag een aantal mensen op de grond liggen, gewond of dood,” beweerde O’Keefe.

Kenneth O’Keefe, een Amerikaans-Britse oud-marinier en veteraan van de Golfoorlog, is geen onbekende in Israël. Op 6 juni 2010, een week na het Marmara debacle, beschuldigde het Israëlische Leger O’Keefe als een “anti-Israël extremist” en een “militant van de terreurgroep Hamas.” Volgens het IDF was hij naar de Gazastrook gekomen om “een commando eenheid te vormen en op te leiden voor de Palestijnse terreurorganisatie.” O’Keefe antwoordde: “Als zij een veronderstelde terrorist hadden opgepakt, waarom lieten ze hem dan weer lopen?” O’Keefe gaf wel toe dat hij ontmoetingen had met Hamaspremier Ismail Haniyeh en andere topambtenaren van Hamas.

Een rapport van de Verenigde Naties van september 2011 over het incident, citeerde een Israëlische onderzoekscommissie zeggende dat uit een helicopter drie granaten werden gegooid, maar dat geen schoten werden afgevuurd toen de Israëlische soldaten neerdaalden op het schip. Het 105-paginas tellende Palmer Rapport concludeerde tevens dat de Israëlische zeeblokkade van Hamas in Gaza zowel redelijk als juridisch legaal is en dat de ‘activisten’ aan boord van de Marmara op de loer hadden gelegen voor de commando’s:

Uit het Palmer Rapport: “Het fundamentele principe van de vrijheid van navigatie in volle zee wordt slechts aan bepaalde beperkte uitzonderingen onderworpen in het kader van de internationale wet. Israël wordt geconfronteerd met een werkelijke bedreiging voor zijn veiligheid door militante groepen in Gaza. De zeeblokkade werd [door Israël] opgelegd als wettige veiligheidsmaatregel om te verhinderen dat wapens overzee de Gazastrook binnen geraken en wordt toegepast conform de vereisten van de internationale wet.” [Conclusies uit het Palmer Rapport van de Verenigde Naties, 1 september 2011]

Onder druk van de Amerikaanse president Barack Obama, verontschuldigde premier Benjamin Netanjahoe zich namens Israël in maart jongstleden bij de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan voor het Marmara incident. Netanjahoe, in aanvulling op de verontschuldiging, stemde tevens in om de families van de negen omgekomen Turken te compenseren, terwijl Erdogan beloofde om de juridische procedures van zijn land die het lanceerde tegen de IDF officieren zou annuleren.

Berichten tonen aan dat Israëlische en Turkse ambtenaren vooruitgang hebben geboekt in de onderhandelingen over compensatie voor de Marmara incident, maar dat een deal nog moet worden afgerond. Eén van de flottielje deelnemers van de Mavi Marmara heeft al aangegeven dat hij al het geld dat hij als compensatie zou ontvangen, zal geven aan de terroristen van Hamas en de Islamitische Jihad.

Korte documentaire over de gebeurtenissen van 30/31 mei 2010 aan boord van de Mavi Marmara, het vlaggeschip van het Free Gaza Flotilla, dat onderschept werd door de Israëlische marine toen het de legale blokkade van Gaza met geweld wilde doorbreken:


Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.