2 Tewet 5782 | 06 december 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Turks verraad van Iraanse informanten schokt Israël
Publicatiedatum: zondag 20 oktober 2013 Auteur: De Redactie | 895 keer gelezen
Iran, Mossad en Shin Beth, Turkije »
Terwijl Israël en enkele van zijn Arabische buren nader tot elkaar komen, zijn de betrekkingen tussen de Joodse Staat en zijn traditionele Turkse bondgenoot steeds vijandiger geworden.

De Israëli's waren deze week geschokt door een bericht in de Washington Post, dat bekend maakte dat Turkije eerder dit jaar bewust de identiteit liet uitlekken van minstens tien Iraniërs die informatie aan Israël verstrekten.

Een groot deel van het contact tussen de Israëlische spionagedienst Mossad en de Iraanse agenten vond plaats in Turkije, dat de afgelopen 50 jaar een bondgenoot van de Joodse Staat was geweest op het gebied van inlichtingen.

Volgens het bericht is de informatie bewust gelekt door het Turkse hoofd van de inlichtingendienst Hakan Fidan met de directe instemming van premier Recep Tayyip Erdogan.Ondanks het verraderlijke karakter van deze daad, met als gevolg een enorm verlies van vitale informatie, heeft de VS niet tegen deze daad geprotesteerd en bleef het met Fidan en de Turken samenwerken.

Het ging bergafwaarts met de Israëlisch-Turkse betrekkingen sinds de verkiezing van Erdogan's islamitische regering in 2003. Voor die tijd hadden de Turkse militairen een meer seculier soort democratie en nationalisme beschermd.

Hoewel Erdogan onlangs 'democratische hervormingen' doorvoerde, zoals hij het noemde, legden Israëlische deskundigen uit, dat de ideeën die de Turkse leider over democratie heeft, zeer islamitisch smaken.

'Deze stappen kunnen worden beschouwd als deel van Erdogan's voortdurende inspanningen om de Kemalistische (= seculiere) Staat ongedaan te maken', vertelde Dror Ze'evi, docent Turkse geschiedenis aan de ben Gurion Universiteit, aan de Times of Israel. 'Erdogan streeft zijn eigen agenda na'.

Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.