23 Kislew 5782 | 27 november 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Alweer een groep Joden op de Tempelberg gearresteerd
Publicatiedatum: zondag 20 oktober 2013 Auteur: Redactie | 1.006 keer gelezen
Apartheid, Jeruzalem [Al-Quds], Redactie, Tempelberg [Berg Moriah], Maatschappij, Antisemitisme buitenland, islamitische fascisme »

Afgelopen week zijn alweer 10 mannen gearresteerd. Dit omdat zij met de Israëlische vlag hebben gezwaaid. Het gebeurde op de Tempelberg in de Israëlische hoofdstad, het meest heilige plek binnen het Jodendom.

Sheikh Yusuf Adeis noemde het zwaaien met de Israëlische vlag een "gruwelijk misdaad dat alle verdragen schendt".

Joden worden voor veel minder reden op de Tempelberg gearresteerd. Ze mogen daarop niet dawnen [bidden] of een ander religieuze daad uitvoeren. Zo werd nog geen twee weken geleden drie andere Joodse mannen vastgehouden en ondervraagd door de politie omdat zij op de heilige berg heel bescheiden dawnenden.

Feitelijk heeft Israël de controle over de Tempelberg verloren
Apartheid op de Tempelberg staat in schril contrast, zoals wij eerder geschreven hebben, met het vonnis van het Israëlische gerechtshof. Het Hof meende dat Israël de vrijheid van godsdienst moet garanderen. Dit wel met de kanttekening dat de politie altijd mag ingrijpen wanneer de 'vrede' verstoord kan worden door Joodse aanwezigheid op de Tempelberg. Het praktijk is precies het tegenovergestelde.

Want ondertussen wordt iedere Joodse bezoeker door islamitische bewakers op de voet gevolgd en grijpen om ieder wissewasje in. Dit omdat alle moslims alle vrijheid hebben op de Tempelberg, maar Joden mogen er eigenlijk niet komen, laat staan bidden. Ook de Israëlische politie grijpt zo vaak om zogenaamd een explosie van geweld vanuit de moslims te voorkomen.

Bezoek de Tempelberg!”
Ondertussen is er door LIBA [in het Hebreeuws een acroniem voor 'Joodse Vrijheid op de Tempelberg] een nieuwe campagne opgezet om Joden op te roepen om juist wel de Tempelberg te beklimmen.

Het programma behelst een georganiseerde tour eerst naar het mikwe [ritueel bad] en dan naar de Tempelberg, waar de bezoekers begeleid worden door het Temple Institute.

De reis is omstreden binnen de religieuze wereld [en klik ook HIER]. Zo moedigen rabbijnen met name uit de mizragie-wereld Joden juist aan om de Berg op te gaan omdat de Tempelberg volgens het Jodendom dus het meest heilige stukje grond op aarde. Maar de charediem [streng 'orthodoxe' Joden] en dus ook het Opperrabbinaat van Israël menen dat Joden de Tempelberg nog niet moeten bestijgen alvorens de Bijbelse riten ervoor zorgen dat wij weer in de staat van rituele reinheid zijn hersteld. Echter LIBA verzekert dat zij de bezoekers alleen naar de delen van de Berg laten komen waar je niet in deze staat van reinheid hoeft te bevinden. Plekken zoals waar de Heilige der Heiligen heeft gestaan zal dan vermeden worden.

Het initiatief komt te midden van toenemende druk om een einde te maken aan de discriminatie van Joden op de Tempelberg. Twee doelen heeft de organisatie voor ogen: meer frequentie van Joodse aanwezigheid en dat de fundamentele rechten voor Joden wordt gerespecteerd.

De redactie van Jodendom-online volgt het algemene charedische standpunt dat je het beter nog niet kan doen omdat de Halacha dat nu nog verbiedt. Niet vanuit de facistische gronden van de moslims, maar omdat de mosjiach en de rode koe er nog niet zijn.

Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.