27 Kislew 5782 | 01 december 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Nieuws Buitenland Israël laat Palestijnse gevangen vrij: waarom en wie zijn het?
Publicatiedatum: donderdag 31 oktober 2013 Auteur: De Redactie | 975 keer gelezen
Terrorisme, Vrijlating terroristen »
Najeh Muqbel, opgepakt in 1990, krijgt een warm onthaal van zijn moeder

Israël heeft opnieuw een groep Palestijnen vrijgelaten, om de vredesonderhandelingen te stimuleren. Dit keer kregen 26 Palestijnse gevangenen hun vrijheid terug.

Waarom laat Israël opnieuw gevangen vrij en wie zijn deze Palestijnen? Lees de antwoorden op deze en andere vragen.

Wie zijn de vrijgelaten Palestijnse gevangenen?

De meeste Palestijnse gevangenen, die als helden worden onthaald, zaten vast voor moord en hebben meer dan twintig jaar in de cel gezeten. De gevangene die het langst vastzat, is Isa Abed Rabbo. Hij werd veroordeeld voor de moord op twee studenten die aan het wandelen waren in het zuiden van Jeruzalem in 1984.

Een andere gevangene die nu vrij is, is Damouni Saad Mohammed Ahmed. Hij zat ruim twintig jaar vast voor de brute moord op een Israëlische reservist die per ongeluk in een vluchtelingenkamp terechtkwam. Hij werd doodgeslagen en daarna werd zijn auto in brand gestoken. Onder meer The Jerusalem Post publiceerde de lijst met namen en misdaden.

Waarom laat Israël de Palestijnen vrij?

Om de vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen op gang te krijgen, heeft Israël toegezegd Palestijnse gevangenen vrij te laten. In augustus werden al 26 gevangenen op vrije voeten gesteld. In totaal mogen 104 gevangenen terug naar huis.

Wat vinden Israëliërs van de vrijlating van gevangenen?

In Israël wordt vooral door de nabestaanden van de slachtoffers van gevangenen geprotesteerd tegen de vrijlating. Twee dagen voordat de Palestijnen naar huis mogen, maakte de Israëlische regering de namen bekend zodat nabestaanden nog tijd hebben om in beroep te gaan. Dat heeft echter weinig zin.

Ook ditmaal wees het hooggerechtshof een hoger beroep af tegen de vrijlating van de gevangenen.

Laat Israël het er zomaar bij zitten?

Niet helemaal. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft woensdag bekendgemaakt, verder te gaan met het bouwen van huizen in Ramat Shlomo, in het betwiste Oost-Jeruzalem. Daar zullen vijftienhonderd huizen bijkomen.

De regering wil volgens waarnemers op deze manier rechts en de orthodoxe coalitiepartners gunstig stemmen na de vrijlating van de Palestijnen.


Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.